Internationaal14 jun '17 22:09Aangepast op 15 jun '17 07:54

Deal of crisis voor Griekenland?

Auteurs: Karlijn Meinders en Bastiaan Kleinjan

In Brussel beslissen de Europese ministers van Financiën morgen of Griekenland ruim 7 miljard krijgt overgemaakt. Dat geld hebben de Grieken nodig om eerder gemaakte schulden af te lossen. In Griekenland wordt verwacht dat er afspraken worden gemaakt.

Foto: ANP
Foto: ANP

De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden het vorige maand niet eens over schuldverlichting voor Griekenland. Het IMF, dat meent dat de Griekse schuld onhoudbaar is, wil daarom nog steeds niet meedoen aan het steunprogramma voor Griekenland. Voor Nederland en Duitsland is IMF-deelname een voorwaarde om weer vers geld naar Athene te sturen.

Doorbraak wordt verwacht

Volgens Griekenland-correspondent Nikos Lanser wordt er wel een doorbaak verwacht. Het is de vraag welke kant die op valt. ‘Er is een kans van acht procent dat Griekenland nog uit de euro stapt, de rente op leningen is lager en ook de werkloosheid is gedaald. De verwachting is dat er vandaag een afspraak wordt gemaakt. De vraag is of dat een definitieve is, of dat sommige zaken worden doorgeschoven naar de toekomst´, vertelt Lanser.

De Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos handelt in de onderhandelingen vooral op zichzelf. ‘Hij lijkt los te staan van dat wespennest in Athene. Hij opereert op zijn eigen manier. Dan kan geïnterpreteerd worden als vrijheid van onderhandelen, maar aan de andere kant kan ook de zwarte piet naar hem toegespeeld worden.’

Lastig verhaal

Volgens Aline Schuiling, senior econoom bij ABN Amro, is het extra moeilijk aangezien het IMF geen steun mag geven aan landen waarvan de schuld niet houdbaar is. 'Dan wordt een te groot risico genomen. Het IMF is daarom met de handen gebonden. Er moet eerst schuldsanering komen voor Griekenland. Die schuld is nog vrij hoog. Als die schuld gesaneerd wordt, kunnen wij weer mee gaan doen. Maar daar is Duitsland weer fel tegen. In september zijn daar weer verkiezingen en de partij van Merkel doet het erg goed op een harde houding tegen Griekenland, dus die houding neemt Duitsland ook in.'

Het Griekse parlement stemde vorige maand nog in met een reeks nieuwe, pijnlijke ingrepen in onder meer de pensioenen en belastingen. Nu begint de tijd te dringen voor het land dat in juli zo'n 7 miljard euro nodig heeft voor de aflossing van een aantal leningen. De Griekse premier Alexis Tsipras is optimistisch, meldt Reuters. 'We kijken uit naar het gesprek vol hoop, wij hebben aan alle verplichtingen voldaan', zei hij in de Duitse krant Die Welt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen