Internationaal14 jun '17 23:14Aangepast op 15 jun '17 07:44

Openingsbod Brexit: EU-burgers behouden rechten

Auteurs: Karlijn Meinders en Bastiaan Kleinjan

De 3 miljoen EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen, behouden na de Brexit hun volledige rechten. Met dat openingsbod start Groot-Brittannië volgende week de uittredingsonderhandelingen. Een logische stap, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Foto: ANP
Foto: ANP

Want het behouden van rechten is het belangrijkste probleem rondom de Brexit. 'Mensen tobben met wat hiermee gaat gebeuren. May zegt nu dat ze het gaat regelen', zegt Hammelburg. 'Maar andersom staat het er niet in. Ook is er discussie over de datum waarop dit in zou moeten gaan', vervolgt hij.

EU houdt voet bij stuk

De Europese Unie blijft echter streng in de onderhandelingen over de Brexit. 'De EU zegt: je kan me wat. Ze willen het eerst eens worden over de scheiding en daarna pas gaan praten over allimentatie en een bezoekregeling. Ze willen zich niet laten verleiden over een deal met staatsburgers, dat moet allemaal tegelijk uit worden onderhandeld', aldus Hammelburg.

Premier Theresa May vroeg eerder de EU al om garanties voor de rechten van Britse expats die in de EU wonen na de Brexit. De EU wilde dit eerst nog tot in detail onderhandelen. Nu lijkt Groot-Brittannië met een tegemoetkomend openingsbod voor de onderhandelingen te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen