Internationaal15 jun '17 19:27

Marine le Pen is politieke onschendbaarheid (alweer) kwijt, wat nu?

Auteur: Judith Laanen

Wordt het Marine le Pen heet onder de voeten? Ze is haar politieke onschendbaarheid in elk geval (weer) kwijt. Het Europees Parlement heeft die vanmiddag opgeheven op verzoek van Frankrijk, omdat Le Pen de burgemeester van Nice heeft beledigd.

Foto: HH/Claude Paris
Foto: HH/Claude Paris

Le Pen suggereerde in een radio-interview dat de burgemeester 'een handlanger van jihadisten' was, omdat hij indirect een stichting, Moslims in Frankrijk, zou sponsoren door goedkoop een moskee te verhuren.

Volgens Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma betekent het verliezen van Le Pens onschendbaarheid dat de Franse justitie verder kan gaan met hun onderzoek naar mogelijk misbruik van overheidsgeld door Le Pen. Ze zou met geld uit de kas van het Europees Parlement assistenten betaald hebben om te werken voor haar partij in Frankrijk, Front National. Vanwege haar onschendbaarheid hoefde ze niet naar verhoren, omdat het Europees Parlement de parlementariërs wil beschermen en te zorgen dat ze vrijuit kunnen spreken, legt Bijlsma uit. 'Het OM van een land kan vragen om die onschendbaarheid op te heffen, dan wordt erover gestemd in het Europees Parlement. Dat is nu gebeurd.'

Al eerder onschendbaarheid kwijt

Le Pen is al meerdere keren haar onschendbaarheid kwijtgeraakt. 'Dat gaat per zaak en per persoon', vertelt Bijlsma. In 2015 liep ook al een zaak tegen Le Pen omdat ze bidden op straat vergeleek met bezetting. 'Dat gebeurt vaak als moskeeën te klein zijn en moslims op straat gaan bidden. Haar onschendbaarheid werd toen opgeheven, maar in die zaak is ze vrijgesproken.' In maart verspreidde ze via Twitter beelden van de onthoofding van de Amerikaan James Foley door IS. 'Verspreiding van gewelddadige beelden is strafbaar, die zaakt loopt nog.'

In de Franse parlementsverkiezingen doet haar partij het ook niet al te best. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in mei verloor ze al, komende zondag is de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. 'De hele partij zit in een crisis. Uit de verkiezingen is gebleken dat de Fransen niet uit de EU en de euro willlen, ze hebben heel wat problemen op te lossen daar', zegt Bijlsma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen