Internationaal16 jun '17 12:53

Trump past Cuba-beleid aan

Auteur: Daphne Buskoop

De Amerikaanse president Donald Trump houdt later vandaag een speech in Miami, waarin hij nieuwe reisrestricties voor Amerikanen naar Cuba zal aankondigen en een strenger economisch beleid voor zal stellen. Daarmee draait hij een groot deel van de versoepelingen in het embargo van zijn voorganger Barack Obama terug.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wat de restricties precies inhouden, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het voor Amerikanen moeilijker worden om zomaar naar Cuba te reizen. Familiebezoeken blijven wel toegestaan, en Amerikaanse vluchten en cruiseschepen zullen het land ook aan blijven doen.

Economie

Het strengere economisch beleid zal het verbieden om handel te drijven met de GAESA, de handelstak van het Cubaanse leger, dat veel belangen heeft in hotels en restaurants. Het doel is om Amerikaans geld uit de handen van dat Cubaanse leger en inlichtingendiensten te houden.

Verwacht wordt dat ook veel kleine bedrijfjes, die juist sinds 2014 in opkomst waren, geraakt zullen worden. Maar dat is niet het doel van Trump. Hij wil met deze stappen zijn pijlen richten op de onderdrukking van mensenrechten door het Cubaanse regime, en niet op het Cubaanse volk, aldus het Witte Huis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen