Internationaal28 jun '17 14:57Aangepast op 28 jun '17 16:17

Aanklager eist 20 jaar tegen Bouterse

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De aanklager van de krijgsraad in Suriname eist 20 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen Desi Bouterse voor zijn rol in de Decembermoorden in 1982.

Volgens de aanklager is het zeker dat Bouterse aanwezig was op Fort Zeelandia tijdens de Decembermoorden. Ook als Bouterse niet aanwezig zou zijn geweest, kan hij nog steeds als dader aangewezen worden. Volgens de aanklager is lijfelijke aanwezigheid namelijk geen vereiste.  Bouterse is als hoofdverantwoordelijke aangewezen voor de dood van vijftien vooraanstaande tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.

Voor de strafeis baseert de aanklager zich op de getuigen die zich wél dingen kunnen herinneren over de achtste van december. Getuigen die zich 'zogezegd niks kunnen herinneren', waar er veel van zijn, acht de aanklager onbetrouwbaar.

Ontzettende mokerslag

Correspondent Pieter van Maele ziet dit mogelijk als de mokerslag voor Bouterse. 'De aanklager zei dat hem niets meer in de weg stond voor de strafeis. Bouterse heeft geen juridische obstakels meer om hem tegen te houden. Het is absoluut een historisch moment, er ging een schreeuw door de rechtszaal van nabestaanden die verrast, opgelucht en ontzettend emotioneel waren', vertelt Van Maele.

De aanklager heeft geen bewijs dat Bouterse zelf de trekker heeft overgehaald, maar dat is volgens de aanklager ook niet nodig. 'Het kwam er wel op neer dat Bouterse met voorbedachte raden mensen heeft opgebracht, mensenrechten heeft geschonden en voor eigen rechter heeft gespeeld. Of hij dan zelf heeft geschoten of niet, maakt voor de aanklager niet meer uit.'

Gerelateerde artikelen