'Bedrijfsleven, deel je kennis in Afrika!'
Bedrijven moeten meer experts naar Afrikaanse landen sturen om migratie naar Europa te helpen voorkomen. Deze oproep doet Pepijn van Dijk, directeur van VSO Nederland. De ontwikkelingsorganisatie is daarom de campagne ‘Geef ze thuis een toekomst’ begonnen.
Anders dan de meeste ontwikkelingsorganisaties richt VSO Nederland zich volledig op economische vluchtelingen. Ze willen de toestroom naar Europa tegengaan door de vluchtelingen 'thuis een toekomst' te geven. Om dat voor elkaar te krijgen, sturen ze verschillende professionals naar Afrika, die daar voor een langere periode hun kennis gaan delen. Dit kunnen bijvoorbeeld artsen zijn, mensen uit het onderwijs, IT’ers. Lokale organisaties geven aan welke kennis ze missen, en maken een vacature. VSO zoekt dan iemand die geschikt is, en die bereid is om voor minstens een jaar naar dat land te gaan om de mensen daar te helpen.
Met het verblijf van een jaar onderscheid VSO zich ook van andere organisaties. 'Wij geloven dat je in een langere periode van een jaar echt een impact kunt maken', zegt Van Dijk.
Tanzania
VSO hoopt een langetermijnoplossing te bieden. Maar juist omdat het effect moet hebben op de lange termijn, zijn de resultaten moeilijk te meten. Als voorbeeld noemt Van Dijk Tanzania, waar ieder jaar een miljoen jonge mensen de arbeidsmarkt opkomen. Die jongeren missen volgens hem de aansluiting met de bedrijven die daar actief zijn. 'Maar in Tanzania zit nu een Nederlandse vrijwilliger, die een groep jongeren helpt. Van die groep heeft nu al meer dan de helft zijn diploma gehaald, terwijl dat aantal eerst veel lager was.'
Oproep
Van Dijk doet ook nog een oproep aan het bedrijfsleven. 'Beste Nederlandse bedrijven, wij hebben ieder jaar weer vele vacatures voor hoogwaardige professionals in ontwikkelingslanden. Wij zijn op zoek naar goede mensen die bereid zijn een tijd van hun leven te besteden aan mensen die dat goed kunnen gebruiken. Je kunt er zelf ook veel van leren!'
Want ook dat laatste is belangrijk: het is een win-win-situatie. Professionals delen hun kennis met de lokale bevolking, maar ze leren er zelf ook veel van. Die kennis nemen ze weer mee terug naar de werkvloer hier.