De monarchistische trekjes van Macron
Het is tijd voor een Renaissance in Frankrijk. Dat is de boodschap van de State of the Union van Emmanuel Macron. Die toespraak hield hij vanmiddag en de plek die de Franse president daarvoor heeft uitgekozen leidt tot veel ophef.
De speech werd namelijk gehouden in het Kasteel van Versailles, het paleis van de zonnekoning. 'Hij wil het beleid voor het komende jaar toelichten en hij is van plan dit ieder jaar te gaan doen', vertelt correspondent Eveline Bijlsma. 'Het heeft een symbolische betekenis. Morgen houdt premier Édouard Philippe een soortgelijke speech. Macron wil met deze speech laten zien dat hij de lijnen uitzet en dat de premier de uitvoerder is', vervolgt Bijlsma.
Macron wil laten zien dat hij de baas is
De kersverse Franse premier wil volgens Bijlsma duidelijk laten zien dat hij de touwtjes in handen heeft. 'Hij probeert met deze toespraak eigenlijk onder het grote 14 juli-interview uit te komen. Het zou goed zijn als hij juist wel in gesprek zou gaan met journalisten, want hij komt wel een beetje hautain over', vindt Bijlsma.
De speech van Macron was vrij algemeen, al voorziet de president wel grote electorale wijzigingen. 'Hij wil het parlement en het senaat met éénderde inkrimpen en hij wil voor een deel evenredige vertegenwoordiging bij de parlementsverkiezingen. Ook moeten grote veranderingen voorgelegd worden aan het congres en eventueel via het referendum', aldus Bijlsma.
Wijziging positief voor Le Pen
De wijziging van het kiesstelsel naar evenredige vertegenwoordiging, kan volgens Ariejan Korteweg een positieve uitwerking hebben voor Marine Le Pen. ‘Een partij als Front National haalt veel stemmen, maar wint geen kiesdistricten. Met zo’n stelsel zou de partij wel een plaats krijgen in het parlement. Nu zitten ze als één-na-grootste partij van het land maar met tien zetels in het parlement.’
De grandeur waarmee Macron zich presenteert, waren de Fransen een beetje kwijtgeraakt onder Hollande. ‘Macron heeft eigenlijk in eigen land een symbolische oppositie. Hij wordt op handen gedragen en hij kan in de eerste periode van zijn presidentschap echt stappen maken en dit soort radicale hervormingen doorvoeren. Dat doet hij ook, door de manier waarop hij zich presenteert.’