Internationaal4 jul '17 12:21Aangepast op 4 jul '17 13:08

'Noord-Korea bluft niet met raket'

Auteur: BNR Webredactie

Noord-Korea heeft dinsdag naar eigen zeggen een proef gedaan met een intercontinentale ballistische raket (ICBM). De Verenigde Staten en Rusland betwijfelen of de raket daadwerkelijk zulke afstanden kan afleggen, maar volgens Korea-expert Remco Breuker en correspondent Jeroen Visser bluft Noord-Korea niet zo snel.

Kim Jong-un. Archieffoto EPA
Kim Jong-un. Archieffoto EPA

De raket zou 37 minuten in de lucht zijn geweest en 1000 kilometer verderop in de Japanse Zee zijn geland. In de ogen van Amerikaanse waarnemers heeft Noord-Korea een proef met een middellangeafstandsraket gedaan. Een intercontinentale raket kan een afstand van 3500-5500 kilometer afleggen. Ook het Russische ministerie van Defensie zegt dat het om een middellangeafstandsraket gaat, die 510 kilometer zou hebben overbrugd.

'Noord-Koreanen bluffen niet', zeggen hoogleraar Koreastudies Remco Breuker en Jeroen Visser, correspondent in Zuid-Korea. Visser: 'Je kunt objectief vaststellen dat de dreiging toeneemt. Maar de kans dat Noord-Korea uit eigen beweging zo'n wapen gaat inzetten is klein. Je ziet op straat in Zuid-Korea nog geen paniek.'

Alaska

Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is het geen onverwachte ontwikkeling, maar wel een verontrustende. 'Met die middellange raket kun je wel Alaska raken. Daar wordt iedereen erg nerveus van.'

Japan heeft de rakettest veroordeeld en zegt dat de Noord-Koreaanse dreiging toeneemt. Slechts vijf landen in de wereld hebben ICBM-systemen tot hun beschikking.

Gerelateerde artikelen