Internationaal5 jul '17 14:16Aangepast op 5 jul '17 17:45

Rutte blij met berechting MH17 in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte is blij dat de vijf landen die samen het team vormen dat onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17, Australië, Maleisië, Oekraïne, België en Nederland, het eens zijn geworden over de berechting van verdachten.

De afspraak is dat als de verdachten worden opgespoord, ze in Nederland en onder de Nederlandse wet worden berecht. 'Ik denk dat we een goed besluit hebben genomen gegeven het feit dat wat we wilden, een VN-tribunaal, niet lukte doordat Rusland dat blokkeerde, dat dit de beste optie is', zegt Rutte, die denkt dat het nog jaren kan duren voor er verdachten voor de rechter staan.

Nederland

'Een VN-tribunaal was het mooist geweest', zegt politiek verslaggever Jaap Jansen, 'maar dat werd gedwarsboomd. Een alternatief is een nieuw op te richten tribunaal, maar dat is lastig omdat een van de deelnemende landen, Maleisië, de doodstraf hanteert. Het Nederlandse recht heeft een uitstekende reputatie, en waarschijnlijk gaat het dus in Den Haag plaatsvinden.'

Verdrag

Er moet nog wel het nodige gebeuren. Zo moet er een verdrag worden getekend met Oekraïne om overdracht van de strafvervolging die al gaande was te regelen. 'Ook moet er nog nieuwe wetgeving naar de Tweede Kamer', zegt Jansen, die denkt dat het waarschijnlijk nog een half jaar gaat duren voordat er iets kan beginnen.

Gerelateerde artikelen