'Europeanen in VK dreigen tweederangs burgers te worden'
Het Europees Parlement ligt op ramkoers met de Britse premier Theresa May. Bij monde van Brexitonderhandelaar Guy Verhofstadt dreigt het parlement de scheidingsovereenkomst met de Britten te verwerpen.
Sophie in 't Veld, delegatieleider voor D66 in het EP, draait het overigens liever om: het is juist May die rechtstreeks op een botsing lijkt af te koersen. Het draait allemaal om de toekomstige rechten van de 3 miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk die volgens Verhofstadt een soort tweederangs burgers dreigen te worden. Stemmen bij lokale verkiezingen is er mogelijk niet meer bij en de administratieve rompslomp die ze over zich heen krijgen om zich in het land te kunnen vestigen is enorm.
Rechten kwijt
Ook Brexit-voorstanders beloofden destijds dat niemand van de in het VK wonende EU-burgers erop achteruit zou gaan. Dat blijkt, meent In 't Veld, een wassen neus. 'In het voorstel van de regering van Theresa May raken mensen van de ene op de andere dag al hun rechten kwijt. Ze kunnen zich wel opnieuw aanmelden voor een verblijfsvergunning, maar dat biedt zoveel onzekerheid voor mensen die er soms al decennia wonen, dat ze moeten vrezen dat ze al die rechten van de ene op de andere dag kwijtraken.'
Eerder uitte EC-president Jean-Claude Juncker al kritiek op de Brexitvoorstellen. Zijn grote bezwaren scholen in de onduidelijkheden, onder meer over de vereiste termijn van vijf jaar om in het land te mogen blijven. Een groot pijnpunt is de wens van de Britten om los te komen van de goedkeuring van het Europees Hof bij de toekenning van verblijfsvergunningen. Het Europees Parlement houdt vooralsnog voet bij stuk en wil dat de eigen burgers ook naar 'Luxemburg' kunnen als ze in het Verenigd Koninkrijk wonen.
Rechten verliezen
Of May wakker ligt van de brief van Verhofstadt, weet In 't Veldt niet. Wel wijst ze erop dat ook de afzonderlijke lidstaten via EC-onderhandelaar Michel Barnier hun bezwaren op tafel hebben gelegd. 'Het gaat om 3,3 miljoen Europeanen die in het VK wonen, maar ook om 1,8 miljoen Britten die in de EU wonen. Ook zij willen dat er niets in hun situatie verandert. Hoe zou je het zelf vinden als je gewoon ergens woont en van de ene op de andere dag eruit gezet kunt worden of al je rechten verliest?'