Internationaal10 jul '17 16:55Aangepast op 10 jul '17 18:28

Snoeiharde kritiek op Duitse overheid na G20

Auteur: Jolijn Mes

Nu de rookwolken na de grootschalige rellen bij de G20-top in Hamburg afgelopen weekend langzaam optrekken, zwelt de kritiek aan. Vooral vanuit de politiek.

Een brandende barricade in Hamburg. Foto: HH/Daniel Bockwoldt
Een brandende barricade in Hamburg. Foto: HH/Daniel Bockwoldt

De burgemeester van Hamburg, Olaf Scholz (SPD) had voorafgaand aan de top nog gezegd: 'wees niet bezorgd'. Het stadsbestuur dacht dat het kon, maar het kon blijkbaar niet. De oppositie (CDU en FDP) eisen nu zijn aftreden.

Maar Scholz krijgt steun van bondskanselier Angela Merkel en ook de minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, wil geen kritiek horen op de strategie van de politie. Zij richten hun kritiek vooral op de radicaal-linkse groeperingen zelf.

Lees ook: Spoor van vernieling in Hamburg

Vergoelijken links-extremisme

'Er is een tendens om alles wat uit de linkse scene komt te vergoelijken', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Er is bijvoorbeeld een database met rechts-extremisten, die worden zeer goed gemonitord. Maar de linkse scene kan redelijk zijn gang gaan. Bijna elk weekend gaan dit soort links-extremisten door straten heen en steken auto’s in de brand, terwijl je toch vrij weinig hoort dat daar tegen opgetreden wordt.'

Er worden dan ook voorlopig geen koppen gerold, volgens Marseille: 'Je kunt je afvragen of het op dit moment wel mogelijk voor de Duitse politiek om hun eigen vlees te keuren. De vraag is nu of de top van de Duitse politiek en politie tot zelfinzicht kan komen en dit probleem serieus gaat aanpakken. De eerste geluiden over een database voor linkse terroristen zijn al hoorbaar, maar ik weet niet of dat helemaal doorgetrokken gaat worden.'

Lees ook: Merkel belooft schadevergoeding na rellen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen