Internationaal21 jul '17 06:19Aangepast op 21 jul '17 10:49

Aardbeving Grieks eiland Kos eist twee levens

Auteur: Noémi Prent

Turkije en Griekenland zijn vannacht getroffen door een zware aardbeving. Het epicentrum van de beving ligt op nog geen 10 kilometer van de kust van de toeristische badplaats Bodrum.

Foto: HH/AP Associated Press
Foto: HH/AP Associated Press

Voor zover bekend zijn er twee doden gevallen op het Griekse eiland Kos, vlak voor de Turkse kust. Het gaat om twee buitenlanders die zich in een bar in de stad bevonden, waar het dak instortte. De burgemeester van het eiland spreekt van zeker honderd gewonden. Het is onbekend of er op Bodrum ook zwaargewonden zijn gevallen.

'Superonwerkelijk'

'Om half twee werden we opgeschrikt door de aardbeving. Het klonk alsof er een tiental vrachttreinen door de kamer heen denderden. Superonwerkelijk,' beschrijft Sander van der Moolen, die samen met zijn vrouw op Kos is. Het gebouw van hun resort is behoorlijk beschadigd. 'Ik verwacht niet dat wij de kamer in mogen vandaag. In de entreehal zitten de scheuren rondom.'

Duizenden Nederlanders zitten op dit moment op Kos en Bodrum. Alleen al TUI Nederland heeft er zevenduizend Nederlanders heen gebracht. Vooralsnog zitten de vakantiegangers vast op het eiland. Alle vluchten en veerboten zijn voorlopig geannuleerd. Alleen gewonden kunnen met een helikopter van het eiland af.

Vloedgolf

De aardbeving had een kracht van 6,7. Ook op Rhodos en Marmaris werden gebouwen opgeschud door de aardbeving. De beving veroorzaakte eveneens een kleine vloedgolf. Daardoor liepen er straten in Bodrum over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen