Internationaal27 jul '17 08:12

'Juncker praat voor zijn beurt'

Auteur: Marjan van den Berg

'Onverstandig', oordeelt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen over uitspraken van Europese Commissievoorzitter Juncker. Die heeft zijn zorgen uitgesproken over nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland. Maar die sancties zijn juist nodig, zegt Van Baalen op BNR.

Hns van Baalen. Archieffoto ANP
Hns van Baalen. Archieffoto ANP

De Amerikaanse Senaat gaat deze week nieuwe sancties tegen Rusland goedkeuren, ondanks bezwaren van president Trump. Dat zegt de voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken. Gisteren stemde ook het Huis van Afgevaardigden al met overweldigende meerderheid vóór. De voorgenomen sancties, die de Russische energiesector zullen treffen, zijn een antwoord op Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Russische optreden in Oekraïne en Syrië.

De Europese Unie maakt zich zorgen over deze nieuwe Amerikaanse sancties. Die zouden schadelijk zijn voor Europa, vooral voor Europese energiebedrijven en -projecten. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwde al dat Brussel binnen een paar dagen over kan gaan tot tegenmaatregelen als de Amerikaanse Senaat de sancties niet wegstemt.

'Het is onverstandig van Juncker om zich zo overwacht te uiten', reageert Van Baalen. De Amerikanen, zegt hij, willen juist met Europa op één lijn komen. Hij wijst erop dat er gesprekken aan de gang zijn met het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. 'Juncker praat voor zijn beurt en die sancties zijn nodig.'

Lees ook: 'Rusland-sancties VS raken mogelijk ook Shell'

Op het argument dat Europa harder getroffen zal worden dan Amerika zegt Van Baalen: 'Wil je Rusland onder druk zetten, dan heb je sancties die aan beide zijden pijn doen: aan de Russische kant, maar ook aan de Amerikaanse en Europese kant. De Amerikanen zijn bereid te kijken hoe het voor Europa zo gemakkelijk mogelijk wordt, dus dat de sancties in Europa het minste pijn doen. Dus: Transatlantisch praten met elkaar, in plaats van over weer verwijten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen