Internationaalā€¢28 jul '17 09:24

Ook uitgeklede versie Obamacare haalt het niet

Auteur: BNR Webredactie

Ook een nieuw plan van de Republikeinen om delen van de Amerikaanse zorgverzekering Obamacare te schrappen heeft het in de Amerikaanse Senaat niet gehaald.

Senator John McCain na afloop van de stemming. Foto: ANP/AFP
Senator John McCain na afloop van de stemming. Foto: ANP/AFP

Na urenlang vergaderen stemde een meerderheid tegen het voorstel dat donderdag door de Republikeinen was gedaan. Het voorstel werd daardoor met 51 tegen 49 stemmen weggestemd. Drie Republikeinen stemden tegen: John McCain, Susan Collins en Lisa Murkowski.

Het voorstel stond bekend als de Skinny Repeal. Het hield een uitgeklede versie van Obamacare in. Een aantal onderdelen van de bestaande zorgweg zou worden geschrapt, waaronder de individuele verplichting om een verzekering af te sluiten. Het gevolg zou zijn dat veel, vooral gezonde, mensen ervoor zouden kiezen het stelsel te verlaten.

Het sneuvelen van het voorstel betekent een klap voor president Donald Trump. Het afschaffen van Obamacare was een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes. Eerder deze week haalden twee wetsvoorstellen voor een uitgebreidere vervanging van Obamacare het ook al niet.

Trump reageerde zoals gebruikelijk via Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen