Internationaal31 jul '17 10:31

Heineken-bier vloeit overal rijkelijk

Auteur: Marjan van den Berg

Heineken heeft wereldwijd meer bier verkocht, ook in gebieden waar het eerder wat minder ging.

Zowel de omzet als de winst over het eerste halfjaar viel hoger uit. De omzet steeg in de eerste zes maanden naar bijna 10,5 miljard euro, tegen 10,1 miljard een jaar eerder. De nettowinst springt eruit: 871 miljoen euro: een toename van 49 procent.

Groeimarkten en verzadigde markten

Heineken verkocht in het afgelopen halfjaar 2,6 procent meer bier. Azië bleef de regio met de sterkste groei. In Vietnam, een van de belangrijkste markten van de brouwer, stuwde het Heineken-merk Tiger de verkopen. Volgens topman Jean-François van Boxmeer is ook Afrika de komende twintig tot dertig jaar een groeimarkt voor bierverkopen. Heineken opende onlangs in Ivoorkust een nieuwe brouwerij. Maar ook in Europa, de grootste markt voor Heineken, was er meer dorst naar bieren van Heineken.

'Afrika, Azië en Latijns Amerika zijn gebieden van groei, van absolute groei van bierconsumptie', zegt Van Boxmeer. 'In verzadigde markten zoals de Verenigde Staten of Europa moet je meer groeien door je portfoliobeleid met meer premium, meer Craft & Variety, meer laag- en geen-alcoholbieren. Door al die stapjes te zetten, kun je ook in Europa groei verwezenlijken.' Zo introduceerde de brouwer in het afgelopen halfjaar Heineken 0.0. Van Boxmeer hierover: 'Dat is goed begonnen.'

Aandeel omlaag

Ondanks de toegenomen verkopen daalde het aandeel Heineken op de Amsterdamse beurs. Het verlies bedroeg kort na de start van de handel ruim 1 procent. 'Het is onduidelijk waarom dat zo is', zegt beurscommentator Jelle Maasbach. 'Mogelijk vinden beleggers de vooruitblik van het bedrijf te zuinig.' Van Boxmeer houdt vast aan de eerder uitgesproken verwachtingen van groei van de winst en de omzet ten opzichte van een jaar eerder. Wel houdt hij een slag om de arm vanwege de economische omstandigheden die volgens hem onzeker blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen