Internationaal31 jul '17 16:57Aangepast op 31 jul '17 18:50

D66 wil Turkse Nederlanders waarschuwen

Auteur: Jolijn Mes

Een Turkse Nederlander mag Turkije niet meer uit omdat hij zich in Nederland beledigend over Erdogan had uitgelaten. D66 zegt nu dat hier duidelijk voor gewaarschuwd moet worden.

HH/Luuk van der Lee
HH/Luuk van der Lee

Het betreffende gezin werd op het vliegveld van Istanbul meteen opgepakt. Hoewel de vrouw en kinderen vrij snel vrijkwamen, werd de man langer verhoord. Nu mag hij het land niet meer uit.

Kritisch

De man was op sociale media kritisch geweest over de politieke situatie in Turkije. Ook heeft hij president Erdogan een dief en een dictator genoemd en zou hij een aanhanger van de Gülenbeweging zijn.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zou er een groep van tien Turkse Nederlanders zo’n uitreisverbod hebben. Dit zou meestal te maken hebben met mogelijke betrokkenheid bij de Gülenbeweging. Het ministerie zou de Turkse autoriteiten namens de hele groep regelmatig aanspreken.

Lees ook: 'Van de Gülenbeweging is weinig meer over'

D66

Tweede Kamerlid voor D66 Sjoerd Sjoerdsma roept minister Bert Koenders nu op om duidelijker te waarschuwen voor de onvoorspelbare situatie in het land, zodat (Turkse) Nederlanders zich beter bewust zijn van het risico dat je ofwel het land niet inkomt, ofwel wordt opgepakt en mogelijk niet meer terug mag reizen.

Buitenlandse Zaken zegt hierop dat zo’n waarschuwing al lang geldt: als je op de website van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Turkije bekijkt, staat daar al dat het in Turkije verboden is de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen en dat je hier strafrechtelijk voor kunt worden vervolgd.  Óók als die uitingen buiten Turkije zijn gedaan, zoals in het geval van de betreffende man.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen