Internationaal7 aug '17 06:52

Opstand Venezuela heeft gevolgen voor Curaçao

Auteur: Noémi Prent

Curaçao volgt met argusogen wat zich in buurland Venezuela afspeelt. Het land is de derde handelspartner van Curaçao, na Nederland en de VS.

Foto: HH/EyeEm Mobile GmbH
Foto: HH/EyeEm Mobile GmbH

'De directe gevolgen zijn in toenemde mate dat Venezuela onze kust probeert te bereiken langs de niet normale procedure,' legt Miquel Goede, politicoloog op Curaçao uit. 'Ze worden opgepakt door de kustwacht en direct teruggezonden. Vorige week heeft de premier een persconferentie gegeven. Die zei: zolang er geen sprake is van burgeroorlog, worden ze niet behandeld als vluchtelingen.'

Olie

Economisch gezien is de werkgelegenheid op Curaçao afhankelijk van de olieraffinaderijen die in Venezolaanse handen zijn. 'Dat contract dat ze hebben om hier de ollie te raffineren zal in 2019 eindigen. Ze hebben het beide niet verlengd, waardoor Curaçao al op zoek is naar een nieuwe partner.' Inmiddeld is Curaçao al ver in gesprek met China. Venezuela is derde handelspartner na de VS en Nederland.

Den Haag

'Wij mogen niks wat betreft politiek. Daar gaat het rijk over,' zegt Goede. 'Wij zijn de buitenste grens van Nederland met Venezuela. Dit valt helemaal onder de regie van Den Haag.' Volgens de politicoloog is er regelmatig contact met minister Koenders.

Trump dreigde eerder met sancties aan het adres van Venezuela, maar Goede betwijfelt of de Amerikaanse president deze door zal zetten vanwege de Chinezen en de Russen. 'Rusland heeft banden met Venezuela. Om die spanning tussen die andere mogendheden en de VS niet verder op te voeren denken we niet dat de VS doorpakt met de economische sancties.'

Lees ook: Militaire opstand in Venezuela verijdeld


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen