Internationaal7 aug '17 16:58

De Jungle van Calais 2.0

Auteur: Jolijn Mes

Een jaar na het sluiten van de Jungle drommen de vluchtelingen weer samen in Calais. Inmiddels zijn er zeker weer 700 vluchtelingen in de Franse havenstad.

Vluchtelingen bij Calais. Foto: HH/Justin Sutcliffe
Vluchtelingen bij Calais. Foto: HH/Justin Sutcliffe

Bij Calais is de grens met Groot- Brittannië en veel vluchtelingen willen daarheen. Dat gaat alleen niet zo makkelijk: in Frankrijk zijn immigratiecontroles opgezet om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.

De migranten denken dat aan de Britse kant van de grens het leven beter is en dus doen ze er alles aan om door die immigratiecontrole te komen. Ze proberen daarom bijvoorbeeld op vrachtwagens te klimmen of sluipen stiekem de laadruimtes in om zo ongezien Groot-Brittannië in te komen.

Lees ook: 'Het kamp is leeg'

Nog schrijnender

Volgens Veerle Slegers, Bestuursvoorzitter Centrum voor Europese Samenwerking Portagora, is de situatie nog schrijnender dan in 'De Jungle': 'Ze zijn allemaal dakloos, sommigen zijn er al maanden. De gemeente van Calais heeft bepaald dat er niks aan bebouwing neer mag worden gezet en dat wordt met harde hand gehandhaafd: de Franse ME voert elke dag wel charges uit met pepperspray, traangas en wapenstokken. De situatie is heel erg beroerd.'

De vluchtelingen worden door bendes mensensmokkelaars ervan overtuigd dat in Engeland het beloofde land op ze wacht en daarom willen ze zich niet in Frankrijk inschrijven. 'De Franse overheid wil ze eigenlijk ook niet', zegt Slegers. 'Ze hebben vorig jaar de Jungle opgeruimd, maar eigenlijk niet goed gezocht naar opvang. Omdat de overheid niet de juiste informatie heeft geboden rondom procedures en rechten, zijn al die migranten die nu weer toestromen overgeleverd aan de valse info van die bendes.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen