Internationaal9 aug '17 22:57

Migranten verdrinkingsdood ingejaagd

Auteur: Jolijn Mes

Mogelijk zijn meer dan vijfitg vluchtelingen uit Somalië en Ethiopië de verdrinkingsdood ingejaagd door een mensensmokkelaar. De smokkelaar zette zijn 120 bootpassagiers voor de kust van Jemen overboord. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie, de IOM, bekend gemaakt

HH/Imago Stock & People GmbH
HH/Imago Stock & People GmbH

Mensen van de IOM ontdekten tijdens een routinepatrouille 29 lijken in ondiepe graven op het strand van Shabwa. Die bleken snel gegraven te zijn door de 27 overlevenden die nog ter plaatse waren. De rest van de overlevenden was al doorgelopen op zoek naar water, voedsel en medische hulp. Er worden nog 22 opvarenden vermist. De gemiddelde leeftijd van de vluchtelingen was zestien jaar.

Lees ook: Duitse NGO werkte samen met mensensmokkelaars

Overheidstypes

De overlevenden vertelden dat de smokkelaar ze in het water duwde toen hij overheidstypes zag dicht bij de kust. Hij schrok en zette de migranten overboord. De migranten denken dat de man weer terug is naar Somalië om nieuwe mensen op te pikken.

Levensgevaarlijk

Sinds afgelopen januari zijn er zo'n 55.000 migranten vanuit Afrika richting Jemen gevlucht. Daarvan zijn er meer dan 30.000 jonger dan 18 jaar. Zeker nu, tijdens het wind-seizoen op de Indische oceaan, is het levensgevaarlijk, maar smokkelaars blijven misbruik maken van de kwetsbare vluchtelingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen