Internationaal10 aug '17 16:12Aangepast op 10 aug '17 16:36

'Nucleair armageddon is nog ver weg'

Auteur: Kay Rutten

Kunnen de Chinezen de heethoofden Trump en Kim Jong-un tot bedaren brengen of dreigen we af te stevenen op een nucleaire oorlog? Volgens hoogleraar Frank Pieke hoeven we voor dat laatste niet bang te zijn.

ANP
ANP

Volgens Pieke, als Chinadeskundige verbonden aan het LeidenAsianCentre, hebben de Chinezen behoorlijk wat invloed op de Noord-Koreaanse kwestie. 'Maar die invloed moet je ook niet overdrijven. Ze kunnen het regime nergens toe dwingen of uit het het zadel wippen', legt Pieke uit. 'Maar het Noord-Koreaanse regime is wel afhankelijk van Chinese steun voor het voortbestaan van de dictatuur. De relatie tussen beide landen heeft een lange voorgeschiedenis, zo was China nauw betrokken bij de oprichting van Noord-Korea.'

Een spel met hoge inzet

'De Chinezen weten als geen ander dat het de leiders in Pyongyang helemaal niet gaat om het uitlokken van een oorlog', zegt Frank Pieke. 'Het is een spel van het regime om de onafhankelijkheid te behouden en een plaats binnen de wereldorde veilig te stellen.' Een spel met een ontzettend hoge inzet en nu zit er ook nog een nucleaire dimensie aan vast. 'Al is dat nucleaire arsenaal nog wel erg primitief en niet direct inzetbaar', stelt Pieke.

Trump

Maar hoe moeten we dan de dreigende oorlogsretoriek van Trump interpreteren? 'Als je naar zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie luistert, zal het niet zo'n vaart lopen. Zij zijn heel voorzichtig in hun bewoordingen over de Noord-Koreaanse kwestie', zegt Pieke. Daarbij is het volgens de China deskundige ondenkbaar dat Noord-Korea daadwerkelijk raketten afvuurt op Guam. 'Het is pure bluf van Noord-Korea', zegt Pieke stellig.

Het enige gevaar is dat Trump deze loze dreiging wel serieus gaat nemen. 'Ik hoop dat hij luistert naar de mensen om hem heen met wat meer diplomatieke ervaring', zegt Pieke. 'Zij zullen hem uitleggen dat de soep niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Een nucleair armageddon, die is nog erg ver weg.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen