Internationaal13 aug '17 14:36Aangepast op 13 aug '17 17:55

FBI onderzoekt rellen Charlottesville

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI begint samen met de politie van de staat Virginia een officieel onderzoek naar de rellen van vrijdag en zaterdag in de straten van Charlottesville. Daarbij vielen een dode en meer dan 30 gewonden; vier mensen werden gearresteerd.

Agenten bij het standbeeld van Robert E. Lee. Foto: ANP/AFP
Agenten bij het standbeeld van Robert E. Lee. Foto: ANP/AFP

Tijdens een betoging ontstonden zaterdag gewelddadige confrontaties tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten. Daarbij vielen zaterdag tientallen gewonden. Een 32-jarige vrouw overleed nadat een auto op een protestmars was ingereden. Ook vielen hierbij 19 gewonden; vijf van hen verkeren in kritieke toestand. Een 20-jarige man uit Ohio is gearresteerd en aangeklaagd voor deze actie. Het FBI-onderzoek richt daarnaast op het neerstorten van een politiehelikopter tijdens de demonstratie. Bij die crash kwamen zaterdag twee politieagenten om het leven. Vooralsnog gaat men uit van een noodlottig ongeval.

Sinds vrijdag waren nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's bijeen in Charlottesville. Ze protesteerden tegen plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Uiteindelijk verboden de autoriteiten de bijeenkomst van de extreemrechtse betogers en werd het park waar ze bijeen waren gekomen ontruimd. De gouverneur van Virginia kondigde de noodtoestand af in Charlottesville.

Kritiek op reactie Trump

De Amerikaanse president Donald Trump sprak van 'geweld van vele kanten'. Die uitspraak kwam hem op kritiek te staan, ook van leden uit zijn eigen partij, omdat Trump extreemrechtse groeperingen niet expliciet veroordeelde.

 

Trump kreeg zelfs van prominente leden uit zijn eigen Republikeinse partij, zoals Marco Rubio en Chris Christie, kritiek over zijn weigering de schuldigen aan te wijzen.

 

Ook vanuit Democratische hoek kwam kritiek, onder meer van oud-president Bill Clinton en oud vice-president Joe Biden.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen