Internationaal20 aug '17 15:26Aangepast op 21 aug '17 16:32

'Trump heeft knoop doorgehakt over strategie Afghanistan'

Auteur: BNR Webredactie

President Donald Trump heeft na een grondig afwegingsproces een knoop doorgehakt over de Amerikaanse strategie voor Afghanistan. Dat maakte minister van Defensie Jim Mattis vanmiddag bekend. Maar wát Trump voor ogen heeft met Afghanistan en wanneer hij met zijn plannen naar buiten komt, maakte Mattis nog niet bekend.

Foto: AFP
Foto: AFP

Zestien jaar vechten de Amerikanen inmiddels in Afghanistan en daarmee is het het langst lopende conflict waar de Verenigde Staten in betrokken is. Het is nu aan Trump om een nieuwe strategie uit te stippelen. Volgens Witte Huis-persvoorlichter Sarah Sanders werd Trump afgelopen vrijdag in Camp David vooral uitgebreid geïnformeerd over een nieuwe strategie om de Amerikaanse belangen in Zuid-Azië te beschermen. Het Amerikaanse leger heeft vooral een adviseursrol en de huidige bezetting is niet toereikend, meent Peter Wijninga van het HCSS.

Russische steun Taliban

Een eventuele keuze voor het sturen van extra troepen sluit verdere diplomatie met Rusland niet uit, als het aan Wijninga ligt. 'Je moet je afvragen waarom Rusland ineens de Taliban lijkt te steunen. Het kan heel goed zijn dat Rusland graag een vinger in de pap wil bij de toekomst van Afghanistan. Je kunt gewoon eens kijken hoe zij erin zitten en ze vervolgens formeel benaderen om toch gezamenlijk aan een soort van oplossing te werken.'

Trump heeft de opties voor het uitkiezen, al zal hij voor uitbreiding van de troepen eerst met een strategie op tafel moeten komen om überhaupt toestemming van zijn minister van Defensie te krijgen. Van verschillende kanten wordt de volledige terugtrekking van de Amerikanen uit Afghanistan bepleit - of in ieder geval het inruilen van de militaire troepen door civiele troepen. En desnoods, zegt Wijninga, moeten de Amerikanen maar afdwingen dat de Afghaanse regering met de Taliban om de tafel gaat.

IS in het gebied

Wat de kwestie nog complexer maakt is de komst van IS in het gebied. Dat beschikt in tegenstelling tot de Taliban over een goede internationale organisatie en stelt zich bovendien nog veel nietsontziender op, waarschuwt Wijninga. Trump heeft in zijn campagne weinig losgelaten over zijn Afghanistan-strategie - zoals buitenlandse militaire avonturen überhaupt niet zijn voorkeur lijken te hebben. 'Alleen in 2012 heeft hij een keer gezegd dat Amerika daar weg moest. Met andere woorden: hij stond zeker niet te trappelen om de oorlog daar op te voeren.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen