Internationaal23 aug '17 07:59Aangepast op 23 aug '17 12:39

Trump dreigt met shutdown regering

Auteur: Jelle Maasbach

President Trump wil zijn miljarden dollars voor de bouw van de muur met Mexico hebben. Hij hint op een shutdown van de regering om dat voor elkaar te krijgen.

ANP/AFP
ANP/AFP

Voor 30 september moeten politici eruit zijn: dan moet er een akkoord liggen over de begroting. Democraten lieten al weten dat ze geen handtekening zetten onder een variant waarbij geld voor de bouw van de muur is opgenomen. Dit tot woede van de president. ‘De dwarsliggende Democraten willen niet dat we het doen, maar geloof me: al moeten we de regering platleggen, we bouwen die muur’, zei Trump tijdens een speech in Phoenix, Arizona.

Lees hier meer over de speech: 'Alsof Trump weer campagne voert'

Op slot

Het gebeurde bij de Amerikanen al vaker dat er geen akkoord was over de financiën. In de termijn van voormalig president Obama ging de regering ook al eens op slot. Dat heeft grote gevolgen, veel salarissen worden in een klap niet meer betaald. Dat betekent onder meer dat honderdduizenden ambtenaren onbetaald met verlof gaan. Nationale parken sluiten, maar ook toeristische trekpleisters als het Vrijheidsbeeld en Alcatraz gaan onmiddellijk dicht.

Voor de gewone Amerikaan is de shutdown ook zeer merkbaar. Scholen gaan niet dicht, maar studenten ontvangen geen leningen of beurzen meer. Ook sluiten sommige ziekenhuizen de deuren en draaien gerechtsgebouwen op noodgeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen