Internationaal25 aug '17 21:13

'Noord-Korea werkt door aan kernreactor'

Auteur: Jolijn Mes

Noord-Korea lijkt zich niet zoveel aan te trekken van dreigementen en sancties. Sterker nog, het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) stelt in een rapport dat het land haar pogingen om onderdelen te fabriceren voor een nieuwe kernreactor juist heeft opgevoerd.

Kim Jong-Un. Foto: ANP/AFP
Kim Jong-Un. Foto: ANP/AFP

Daarnaast houdt het land volgens de organisatie ook zijn belangrijkste kernreactor in bedrijf. Die levert de brandstof die nodig is voor het Noord-Koreaanse atoomwapenprogramma.

Lees ook: Kan Nederland Noord-Koreaanse raketten tegenhouden?

Satellietbeelden

Het IAEA heeft geen toegang tot het geïsoleerde land en moet zich daardoor vooral baseren op satellietbeelden. Het agentschap zag aanwijzingen dat er gewerkt wordt aan reactoronderdelen op de bouwplaats van de nieuwe lichtwaterreactor. Grote nieuwe onderdelen zouden er niet bij zijn gekomen. De nieuwe Noord-Koreaanse reactor moet groter worden dan de bestaande reactor in Yongbyon.

Kernproeven

Sinds begin vorig jaar heeft Noord-Korea twee kernproeven en tientallen raketproeven gehouden, ondanks grote internationale druk. Dit voedt de angst voor een conflict op het zwaar gemilitariseerde Koreaanse schiereiland. Eerder deze maand legde de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea nieuwe sancties op. Daarop dreigde Pyongyang het Amerikaanse eiland Guam, in de Stille Oceaan, te treffen met een raketaanval.

Lees ook: 'Trump heeft van Kim Jong-Un verloren'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen