Internationaal27 aug '17 22:36Aangepast op 28 aug '17 08:56

Hoe krijgt Macron zijn glans weer terug?

Auteur: BNR Webredactie

Uit een peiling blijkt dat de meerderheid van de Fransen ontevreden is over Emmanuel Macron. De president lijkt zijn overwinningsglans te hebben verloren. Hoe gaat hij het vertrouwen van de Franse bevolking weer terugwinnen?

EPA/AFP
EPA/AFP

Had Macron twee maanden geleden nog 60 procent van de Fransen achter zich; nu is dat 40 procent. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van een Franse zondagskrant. Macrons daling in de peilingen is onder meer te verklaren door impopulaire plannen met de arbeidsmarkt, problemen met de Franse stafchef en iéts te veel aandacht voor zijn eigen imago. Deze week werd bekend dat de president in de afgelopen drie maanden 26.000 euro heeft uitgegeven aan een visagist. Intussen gaf hij nauwelijks interviews.

Olympus

Tijd voor actie: de veelbelovende president moet maar eens van zijn berg afkomen. Correspondent Eveline Bijlsma: 'Hij heeft nu al wel laten weten dat hij in ieder geval één keer per maand met de pers wil gaan praten om zijn maatregelen toch wat beter uit te leggen.'

Onlangs haalde Macron fel uit naar Polen, waarmee hij inmiddels op ramkoers lijkt te liggen. 'Dat is echt voor de eigen bühne', zegt Bijlsma. Macron wil de regels voor oneerlijke concurrentie met goedkope Oost-Europese werknemers in Frankrijk aanpakken. Door de 'Poolse loodgieter'-kaart te spelen lijkt hij zijn grote kwelgeest Marine Le Pen van het Front National de wind uit de zeilen te willen nemen.

Begrotingsnorm

Intussen geeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Franse president nog het voordeel van de twijfel, zegt Bijlsma. 'Maar zij kijkt reikhalzend uit naar de hervorming van het arbeidsrecht die Macron wil gaan doorvoeren, net als Brussel trouwens. Het is een van de maatregelen die de hoge werkloosheid hier moeten bestrijden. Maar wil die tandem echt weer op gang komen - als zij wordt herkozen - dan moet Frankrijk ook wel echt zorgen dat het begrotingstekort onder de 3 procent komt, want dat is nog steeds niet gelukt.'

Macron zoekt intussen het wankele evenwicht tussen economische stabiliteit én voorkomen dat de protesten tegen zijn hervormingen de pan uitrijzen. De eerste demonstraties staan immers alweer gepland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen