Internationaal28 aug '17 16:37Aangepast op 28 aug '17 17:01

'Ramp Houston had deels voorkomen kunnen worden'

Auteur: Jolijn Mes

De Texaanse stad Houston gaat gebukt onder grote overstromingen en zware regenval door de tropische storm Harvey. Er zijn inmiddels zeker vijf mensen overleden door de gevolgen van de storm en de schade is gigantisch. Maar dit had wellicht voor een deel voorkomen kunnen worden als de noodmaatregelen ook daadwerkelijk waren ingevoerd.

HH/AP
HH/AP

De afgelopen dagen is zo'n tachtig centimeter water gevallen. Op sommige plekken heeft men zelfs 127 cm regen gemeten. Volgens de verwachtingen valt er in een week nu meer regen dan normaal in een heel jaar en het is nog niet voorbij: de piek van de overstromingen wordt op woensdag of donderdag verwacht.

Rondom Houston wordt aan 50.000 mensen gevraagd de regio te ontvluchten en er worden zo’n 30.000 mensen in noodonderkomens geplaatst. Texas is een van de cruciale regio’s voor de Amerikaanse olie en gasindustrie. Een aantal van de grootste raffinaderijen van Amerika staat in Texas en sommige daarvan hebben hun werkzaamheden moeten staken. Dat zou mogelijk kunnen leiden tot hogere benzineprijzen en brandstoftekorten.

Lees ook: 'Situatie Houston met het uur chaotischer'

Preventieve maatregelen

Volgens David van Raalten, directeur Delta Development bij Arcadis, had Houston preventief moeten handelen om dit soort situaties te voorkomen: 'Ze hebben te maken met 1300 millimeter neerslag. Dat is wel heel erg veel. Maar je kunt preventief maatregelen treffen om de kust te versterken. Daar heeft men over nagedacht maar het is niet tot realisatie gekomen.'

In Nederland hoeven we voorlopig niet bang te zijn dat ons hetzelfde lot wacht, zegt Van Raalten: 'De normen die in Amerika gehanteerd worden, liggen bij ons vele, vele malen hoger. Wij zijn met onze Nederlandse Delta veel beter beschermd. Maar zo extreem als ze het nu gehad hebben, is wel heel erg. Het is een combinatie van factoren geweest, waardoor het mis ging.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen