Internationaal29 aug '17 06:16Aangepast op 29 aug '17 12:46

Noord-Korea vuurt raket richting Japan

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zo snel mogelijk bij elkaar komt, nu Noord-Korea een raket heeft afgevuurd richting Japan. De raket legde 2700 kilometer af en bereikte een hoogte van 550 kilometer.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De Veiligheidsraad zou dinsdag bij elkaar komen. Zuid-Korea veroordeelt de aanval en zegt te zullen reageren als Noord-Korea blijft provoceren met rakettesten. Ook de Japanse premier Shinzō Abe wil dat de druk op Noord-Korea wordt opgevoerd. Hij zegt dat zelf te gaan doen, als de Verenigde Naties niet reageert. De bevolking in het noorden van Japan nam al voorzorgsmaatregelen, maar de raket brak uiteindelijk in drie stukken. De Verenigde Staten zijn niet in gevaar geweest, wel wil het land maatregelen nemen.

Nikkei daalt

De Nikkei-index in Tokio is als gevolg van de raketaanval gedaald. De beurs opende met een verlies van 0,7 procent en daalde zodoende naar 19.304,76 punten, de laagste notering sinds mei. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Financiën gaat de ontwikkelingen op de financiële markten 24 uur per dag in de gaten houden en werkt aan een plan om de markt te stabiliseren als dat nodig is.

Ook Rusland maakt zich zorgen

Opvallend was dat Rusland zich een paar uur voor het afvuren van de raket ook in de discussie mengde. ‘Ze benadrukten duidelijk dat ze zich wel degelijk houden aan de afspraken en dat ze één lijn trekken met China en de overige westerse landen in deze kwestie. Rusland geeft duidelijk het teken af zich zorgen te maken, dat is misschien goed nieuws bij dit slechte nieuws’, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Volgens Hammelburg heeft Noord-Korea dit conflict zo lang door willen drijven, dat duidelijk is dat het land deze raketten heeft. ‘In een rapport van het internationaal atoomagentschap wordt de grote zorg uitgesproken over de snelheid waarmee Noord-Korea een bom ontwikkelt die in zo’n raket past. Ook dat maakt de zaak heel griezelig. De diplomatieke offensieven hebben tot nu toe tot niks geleid. Ik denk dat als het westen ooit iets doet, dan is dat niet een aanval, maar het uitdraaien van het licht in Noord-Korea.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen