Internationaal29 aug '17 07:04Aangepast op 29 aug '17 08:06

'Financiële schade Harvey wordt weggewerkt'

Auteur: Jelle Maasbach

Inwoners van Texas hebben veel materiele schade geleden door orkaan Harvey, maar er is toch goed nieuws. Tijdens drie eerdere grote orkanen is telkens alle financiële schade weggewerkt, soms werd er zelfs aan verdiend.

Foto ANP
Foto ANP

Orkaan Harvey heeft veel schade aangericht in Texas. Huizen en wegen onder water, de oliewinning ligt plat (zo’n 15 procent van de totale productie van heel de VS) en ook een derde van de landelijke chemische productie ligt stil. Een natuurramp die de staat vele tientallen miljarden dollars gaat kosten.

Toch hoeven de inwoners zich niet al te grote zorgen te maken over de financiële afwikkeling, als we naar eerdere rampen kijken. Zakenzender CNBC rekende uit dat tijdens de orkanen Ivan (2004), Katrina (2005) en Sandy (2012) wel eens waar een tijdelijke dip in de economische groei te zien was, maar dat de economie zich snel herstelde.

Sterker: de enorme schadepost werd snel en volledig weggewerkt. Bij Ivan ging het om een totale schade van zo'n 17 miljard dollar, bij Sandy om ruim 70 miljard dollar en Katrina was het meest erg: 170 miljard dollar. Bij Katrina en Sandy kwam er echter meer geld binnen (bij beide 10 miljard dollar meer) dan dat er aan schade was. Er werd dus zelfs op ‘verdiend’.

Voorwaarde is wel dat de regering de portemonnee trekt. Die is, volgens onderzoekers, de sleutel in dit verhaal. Als de overheid steun geeft, dan kan een gebied de economische schade volledig wegwerken, anders wordt het een lastig verhaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen