Internationaal31 aug '17 11:39Aangepast op 31 aug '17 12:34

Explosies bij chemische fabriek nabij Houston

Auteur: BNR Webredactie

Bij een chemische fabriek in de buurt van Houston zijn explosies gehoord en donkere rookwolken gezien. Door de overstromingen als gevolg van de orkaan Harvey is de stroomvoorziening en daarmee ook de koeling uitgevallen, waardoor de in de fabriek gebruikte chemische stoffen verhit zijn geraakt.

Beeld: Google Maps
Beeld: Google Maps

De ontploffing was geen verrassing. 'Zonder koeling zullen de chemische stoffen vlam vatten en exploderen, zei de topman van de Noord-Amerikaanse tak van het Franse chemiebedrijf Arkema. De fabrikant bevestigt de explosies aan de krant Houston Chronicle. De explosies lijken op een benzinebrand: explosief en intens. Er zal rookontwikkeling zijn, die huid, ogen en longen kan prikkelen, maar de gevolgen op lange termijn zouden beperkt zijn, zo schetste de chemieproducent.

Geëvacueerd

De fabriek ligt in Crosby, 40 kilometer ten noordoosten van Houston. Omwonenden in een straal van 2,4 kilometer worden of zijn geëvacueerd. In de fabriek worden organische peroxides gemaakt die worden gebruikt bij de productie van onder meer kunsthars, polystyreen en verf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen