Internationaal6 sep '17 18:01Aangepast op 6 sep '17 18:35

Plasterk: ravage Irma enorm

Auteur: Karlijn Meinders

De schade die orkaan Irma op Sint-Maarten heeft aangericht is 'enorm' en zelfs zo groot dat de precieze omvang nog niet in beeld is. Het contact verloopt op dit moment moeizaam. Het is ook nog niet bekend of er persoonlijke slachtoffers zijn. 'Nederland staat klaar om te helpen.'

Foto: HH/Morel
Foto: HH/Morel

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gezegd. 'Er wordt nu door defensiemensen geholpen, maar er zullen zeker de komende dagen nog meer verzoeken om hulp komen', zegt hij verder. Die zullen volgens hem zeker worden ingewilligd. 'We helpen waar we kunnen.'

 

Of Plasterk, de premier of de koning naar het eiland gaan is nog niet bekend. Het is maar de vraag of de luchthaven bereikbaar is en er is maar beperkt contact mogelijk met de premier van St. Maarten en de militairen die er zitten. Het koningspaar heeft laten weten dat ze in gedachten bij de getroffenen zijn.

 

Irma raast door

Volgens Reinier van den Berg van Weer.nl zal de schil van slecht weer om de orkaan opruimwerkzaamheden voorlopig nog onmogelijk maken. Het oog van orkaan nadert nu de Britse Maagdeneilanden, meldt ook het Amerikaanse National Hurricane Center. 'De extreem gevaarlijke kern van Irma zal vrij snel over delen van de Maagdeneilanden gaan, en in de middag of avond in de buurt of ten noorden van Puerto Rico komen', meldt het NHC.

Irma is nu nog ongeveer 225 kilometer ten oosten van Puerto Rico, en beweegt zich voort met maximale windsnelheden van 295 kilometer per uur, zegt het in Miami gevestigde weerinstituut. Morgen zal de orkaan dicht langs de kust van de Dominicaanse Republiek komen om verder te trekken richting de zuidoostelijke Bahama's.

Tweede orkaan

Ondertussen lijkt er alweer een nieuwe orkaan in de maak die de Bovenwindse Eilanden mogelijk gaat treffen. Het gaat om de tropische storm José, die nu nog boven de Atlantische Oceaan hangt. José zou kunnen uitgroeien tot een orkaan van de eerste of tweede categorie (windsnelheden van 120 tot 170 kilometer per uur).

Het precieze traject van de storm is nog heel onzeker, benadrukt weerkundige Raymond Klaassen van Weerplaza. Volgens verwachtingen van het Amerikaanse National Hurricane Center kan José zaterdag langs de Bovenwindse Eilanden schampen.

 

Giro 5125

Het Rode Kruis heeft bekend gemaakt dat zij giro 5215 openstellen voor donaties voor de hulp na orkaan Irma. Ook is de website www.ikbenveilig.nl opengezet waarop inwoners aan dierbaren kunnen laten weten dat ze veilig te zijn.

Gerelateerde artikelen