Internationaal7 sep '17 06:24Aangepast op 7 sep '17 17:30

Elf doden op Franse eilanden door Irma

Auteurs: Karlijn Meinders en Bastiaan Kleinjan

Irma heeft zich ontpopt tot de krachtigste orkaan in tien jaar tijd. Het eiland Sint Maarten is het zwaarst getroffen. Zo zwaar, dat contact met bewoners lange tijd niet mogelijk was. Eilandbewoners nemen nu de schade op, er zijn acht doden gevallen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat gebeurde op het Franse deel van het eiland, Saint-Martin. Ook zijn er zeker 23 gewonden. Acht doden vielen in het Franse deel van Sint-Maarten en Sint-Bartholomeus, op Barbados kwam een windsurfer om het leven en er overleden twee mensen op Anguilla en Barbuda. Over slachtoffers op het Nederlandse deel is niets bekend. 'De haven is zeer zwaar getroffen. Ik sprak met de marine, overal liggen containers. Soms zelfs in het water. Aan de andere kant zijn boten weer de kade opgeblazen en versperren ze de wegen' , vertelt correspondent Edwin Timmer. 'Het meest trieste bericht is misschien wel dat er ook weer plunderingen hebben plaatsgevonden. Na de bange uren, tijdens de storm, volgt ook nog eens de angst voor criminaliteit' , vervolgt hij.

Nederlandse militairen zijn ondertussen druk bezig om de schade op te nemen. Het schip Zr.Ms. Zeeland is inmiddels dicht bij de kust van Sint-Maarten. En ook Zr.Ms. Pelikaan is in de buurt van de eilanden om hulp te bieden. De schepen hebben extra mensen, vrachtwagens, waterwagens, een legerambulance, een bulldozer, bootjes en patrouillewagens aan boord. ' Die schepen zouden allebei in de loop van de Caribische ochtend aankomen. Vooral de Pelikaan zou hulpgoederen en ook vrachtwagens bij zich hebben' , weet Timmer.

Nederlandse deel zwaarder getroffen

Er is op dit moment nog geen enkele inschatting te maken over het aantal Nederlandse slachtoffers, omdat de communicatie moeilijk tot stand komt. Dat geeft Timmer het vermoeden dat het Nederlandse deel zo mogelijk nog zwaarder is getroffen dan het Franse deel. 'Het Rode Kruis heeft per wijk een inventarisatie gemaakt. Dan is het inderdaad zo dat bij die Nederlandse wijken de boel meer omver lijkt te liggen.'

Lees ook: 'Infrastructuur vrijwel compleet vernield'

De opvangcentra van het Rode Kruis op de Bovenwindse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zitten overvol, laat de hulporganisatie weten. Exacte getallen zijn er nog niet, want communicatie met elkaar en naar buiten toe blijft een groot probleem. Er zou onder andere een grote zendmast zijn omgevallen. Ook zijn de haven en de luchthaven zwaar getroffen en liggen de schepen in de straten.

Schade in de miljoenen

Het Rode Kruis ziet de schade van orkaan Irma nu al in de miljoenen lopen. 'We proberen mensen bij te staan. Veel huizen zijn stuk en de volgende tropische storm zwelt al aan tot orkaankracht. Die is onderweg', vertelt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. 'We willen zo snel mogelijk de plekken bereiken die het zwaarst getroffen zijn, maar contact is lastig met het Nederlandse deel. We weten nog onvoldoende om echt een goed beeld te krijgen van de schade, maar de beelden geven aan dat de materiële schade enorm is en dat de schade in de miljoenen gaat lopen.'

Noodtoestand Amerika

Ondertussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de staat Florida de noodtoestand uitgeroepen in verband met de orkaan. Hierdoor komen onder meer federale gelden vrij waarmee de bevolking en de autoriteiten kunnen worden geholpen.

Lees ook: Plasterk: ravage Irma enorm

Irma bereikt naar verwachting woensdag (plaatselijke tijd) de Maagdeneilanden en zal daarna onder andere langs Puerto Rico richting Florida gaan. In de orkaan van de zwaarste categorie worden windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur gemeten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen