Internationaal7 sep '17 08:32Aangepast op 7 sep '17 16:46

'Infrastructuur vrijwel compleet vernield'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Orkaan Irma heeft de infrastructuur van Sint Maarten vrijwel compleet vernield. Dat concludeert de Koninklijke Marine na een inspectie te voet en per helikopter. De schade is enorm en dat maakt het lastig om hulp op gang te brengen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Het aantal dodelijke slachtoffers staat inmiddels op acht. ‘Belangrijke toevoerpunten zoals de haven en het vliegveld zijn niet bereikbaar of in het slechtste geval heel slecht bereikbaar’, vertelt Alex Kranenburg van de Marine. ‘Dat zorgt ervoor dat het aanleveren van hulpgoederen ontzettend moeizaam gaat. De toevoerroutes bereikbaar maken heeft onze eerste prioriteit.’

De nacht is met plunderingen onrustig verlopen. ‘Onze militairen kunnen worden ingezet om de openbare orde te handhaven. Wij richten ons allereerst op de infrastructuur en hopen daar zo snel mogelijk vorderingen te maken. Hoe dat precies zal verlopen, zal blijken als het daglicht weer zijn intrede heeft gedaan’ , zegt Kranenburg. ‘Er is contact met de Franse zijde en er wordt van elkaars middelen gebruik gemaakt waar mogelijk.’

 

Verantwoordelijkheid ligt bij bestuur Sint-Maarten

Waar de Nederlandse regering gisteravond nog geen enkel idee had hoe het er voor stond op Sint-Maarten, weten de Fransen al dat er zes slachtoffers te betreuren zijn. ‘In principe is de relatie van Frankrijk met Sint-Maarten anders dan met Nederland. Van Frankrijk is het echt een gemeente, bij ons is Sint-Maarten een eigen land binnen het Koninkrijk’, vertelt Andre Bosman, woordvoerder Koninkrijksrelaties van de VVD.

De verantwoordelijkheid ligt daarom bij het bestuur van Sint-Maarten. ‘Wij leggen niks op aan Sint-Maarten. Als Sint-Maarten de keuze heeft dat ze van alles binnen willen hebben, dan kan dat. Maar het heeft er niets te maken met dat wij Sint Maarten minder belangrijk zouden vinden dan de Fransen. Het is alleen een andere bestuurlijke situatie. Als de regering van Sint-Maarten andere dingen had willen hebben, dan had dat gekund. Maar het is wel een keuze van een lokale regering binnen het Koninkrijk’ , zegt Bosman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen