Internationaal7 sep '17 19:45Aangepast op 8 sep '17 10:27

Eén dode door orkaan Irma op Sint Maarten

Auteur: Judith Laanen

Er is één dode gevallen aan de Nederlandse kant van Sint Maarten door orkaan Irma. Ook zijn er enkele gewonden. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken tegen BNR gezegd.

Foto ANP
Foto ANP

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Hij heeft nog geen nog compleet beeld van de situatie op het eiland. Dat komt omdat de communicatie nog steeds zeer moeilijk is. Satelliettelefoons doen het nog grotendeels niet. 'Het openbaar bestuur in niet functioneel.' Op Saba en Sint-Eustatius zouden geen doden zijn.

Plasterk heeft met de premier van Sint Maarten gesproken. Het dak is van diens kantoor geblazen door de orkaan. De premier zegt dat veel hulp nodig is. Hij heeft onder meer zorgen over huisvesting en de medische zorg. Alle nadruk ligt nu op noodhulp, zegt Plasterk. Er wordt de hele nacht doorgewerkt om de luchthaven van Sint Maarten klaar te maken zodat er militaire vliegtuigen kunnen landen.

Plasterk bevestigt de berichten over plunderingen op het eiland. De militairen die al op het eiland waren hebben volgens de minister zodra de plunderingen zich voordeden ingegrepen.

Er gaat ook 50 man politie van Curaçao naar Sint Maarten voor ondersteuning. De koning en leden van het kabinet zullen volgens de minister naar verwachting afreizen naar Sint Maarten, maar doen dat niet eerder dan dat de noodhulp op gang is gekomen, om hulpverleners niet voor de voeten te lopen.

Lees ook: 'Grimmige sfeer op Sint Maarten'

Lees ook: 'Mensen op Sint Maarten compleet overdonderd'

Volg ook het liveblog van de marine

 

Gerelateerde artikelen