Internationaal7 sep '17 22:22Aangepast op 8 sep '17 10:24

Ministers vrijdag weer bijeen in crisiscentrum

Auteur: BNR Webredactie

Ministers die betrokken zijn bij de hulpverlening op de eilanden die door orkaan Irma getroffen zijn komen morgen opnieuw bij elkaar in het Nationaal Crisis Centrum (NCC). Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten.

Schade op Sint Maarten. Foto Ministerie van Defensie
Schade op Sint Maarten. Foto Ministerie van Defensie

De ministers bespreken onder voorzitterschap van premier Rutte de situatie op onder andere Sint Maarten en eventuele maatregelen. De bijeenkomst begint om 9.30 uur.

Ook vandaag kwamen de ministers bij elkaar in het crisiscentrum, dat in het ministerie van Veiligheid en Justitie zit. Na afloop sprak Rutte van een 'orkaan van epische omvang'.

Het centrum bij rampen en andere crises het knooppunt van informatie en afstemming voor ministers en topambtenaren. Het centrum coördineerde eerder de aanpak van onder meer de ramp met vlucht MH17 en de Mexicaanse griep.

Getroffen eilanden maken langzaam balans op

Terwijl de orkaan Irma richting het noordwesten trekt, maken de getroffen bovenwindse eilanden langzaam de balans op van de verwoestingen. Tot nu toe zijn er negen doden geteld: vier in het Franse deel van Sint Maarten, drie in Puerto Rico, een op Anguilla en een op Barbuda. Gevreesd wordt dat het aantal doden nog zal oplopen.

Volgens de Franse premier Édouard Philippe vielen er op Saint-Martin zo’n vijftig gewonden. De materiële schade is aanzienlijk. Bijna alle huizen zijn beschadigd en een groot deel is onbewoonbaar. Ook is er geen elektriciteit en een gebrek aan drinkwater en brandstof.

Ook de premier van het eilandstaatje Antigua en Barbuda zei dat 95 procent van de huizen op Barbuda is beschadigd. Het hoofdeiland Antigua bleef over het algemeen gespaard. De gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Roselló Nevares, liet zich eerder op de dag enigszins opgelucht uit over Irma, omdat de schade niet te vergelijken is met de verwoesting op eilanden ten oosten van Puerto Rico. Later meldde hij dat er toch drie doden waren gevallen.

 

Ook schade op Maagdeneilanden

Het Britse eiland Anguilla is volgens meldingen van ooggetuigen 'getroffen als door een atoombom'. Ook de Britse Maagdeneilanden hebben grote schade geleden, zei staatssecretaris Alan Duncan van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De orkaan, die nog steeds in de zwaarste categorie valt, trok vandaag ten noorden van de Dominicaanse Republiek verder naar het noordwesten, richting de Bahama's en Florida.

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties toonde zich donderdag in een verklaring ontdaan over de slachtoffers en immense schade die Irma heeft veroorzaakt.

Via het Twitteraccount SXM News St Maarten komen nieuwe beelden van de ravage op Sint Maarten naar buiten:

Gerelateerde artikelen