Internationaal8 sep '17 06:45Aangepast op 8 sep '17 10:26

'Geen dodelijke slachtoffers Nederlandse deel Sint Maarten'

Auteur: Kay Rutten

Volgens de lokale radiozenders op het door de orkaan Irma getroffen Sint Maarten, zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen op het eiland.

ANP
ANP

Volgens de lokale radio op Sint Maarten zijn er géén dodelijke slachtoffers gevallen op het Nederlandse gedeelte van het eiland. 'De radio heeft wel over vijf geregistreerde doden aan de Franse kant van het eiland', zegt Lizzy Moguljak, inwoner van het eiland. 'Eerder was er wel sprake van één dode maar de lokale radio zegt dat het om een ouder persoon gaat die overleden is tijdens de orkaan.' Volgens Moguljak is er ook communicatie mogelijk met het eiland als men de provider Tell Sell heeft. 'Mijn connectie is verrassend goed, je kan op het eiland uit twee providers kiezen en Tell Sell lijkt het te doen.'

Plunderingen

Vandaag waren er supermarkten op het eiland die open gingen. 'Gelukkig zijn er mensen die dan netjes betalen maar er wordt ook geplunderd', vertelt Moguljak. De plunderaars hebben het niet alleen voorzien op het hoognodige. 'Er zijn groepen die niet alleen op zoek zijn naar voedsel en water maar ook elektronicazaken en juweliers aan het plunderen zijn.'

Evacuatie's

Nederlandse marineschepen nemen vooralsnog geen evacueés mee van Sint Maarten naar Curacao. Eerder meldden media dat de aangekomen schepen  Zijne Majesteit Zeeland en Zijne Majesteit Pelikaan 100 hulp-behoevenden zouden terugnemen naar Curacao. Maar een woordvoerder van defensie zegt tegen BNR dat dit verzoek nog niet hebben gehad. De schepen meerden gisteravond af in Sint Maarten. En keren waarschijnlijk morgen weer terug naar Curaçao.

 

Getroffen eilanden maken langzaam balans op

Terwijl de orkaan Irma richting het noordwesten trekt, maken de getroffen bovenwindse eilanden langzaam de balans op van de verwoestingen. Tot nu toe zijn er negen doden geteld: vier in het Franse deel van Sint Maarten, drie in Puerto Rico, een op Anguilla en een op Barbuda. Gevreesd wordt dat het aantal doden nog zal oplopen.

Volgens de Franse premier Édouard Philippe vielen er op Saint-Martin zo’n vijftig gewonden. De materiële schade is aanzienlijk. Bijna alle huizen zijn beschadigd en een groot deel is onbewoonbaar. Ook is er geen elektriciteit en een gebrek aan drinkwater en brandstof.

Ook de premier van het eilandstaatje Antigua en Barbuda zei dat 95 procent van de huizen op Barbuda is beschadigd. Het hoofdeiland Antigua bleef over het algemeen gespaard. De gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Roselló Nevares, liet zich eerder op de dag enigszins opgelucht uit over Irma, omdat de schade niet te vergelijken is met de verwoesting op eilanden ten oosten van Puerto Rico. Later meldde hij dat er toch drie doden waren gevallen.

Ook schade op Maagdeneilanden

Het Britse eiland Anguilla is volgens meldingen van ooggetuigen 'getroffen als door een atoombom'. Ook de Britse Maagdeneilanden hebben grote schade geleden, zei staatssecretaris Alan Duncan van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De orkaan, die nog steeds in de zwaarste categorie valt, trok vandaag ten noorden van de Dominicaanse Republiek verder naar het noordwesten, richting de Bahama's en Florida.

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties toonde zich donderdag in een verklaring ontdaan over de slachtoffers en immense schade die Irma heeft veroorzaakt.

Via het Twitteraccount SXM News St Maarten komen nieuwe beelden van de ravage op Sint Maarten naar buiten:

Gerelateerde artikelen