Internationaal8 sep '17 07:53Aangepast op 8 sep '17 09:54

Aardbeving Mexico zwaarste sinds 1985

Auteur: Kay Rutten

Volgens Mexicaanse media is het zuiden van Mexico getroffen door een aardbeving met de kracht van 8.1 op de schaal van Richter. Minstens twee personen zijn hierbij omgekomen.

ANP
ANP

Mexico is getroffen door een zware aardbeving van 8.1 op de schaal van Richter. Volgens minister Osorio Chong van Binnenlandse Zaken zijn daarbij minstens twee doden gevallen. Daarbij is er sprake van veel schade. Het epicentrum lag bij Pijijiapan in de zuidelijke deelstaat Chiapas. 'Gelukkig hoorde ik een aardbevingsalarm afgaan en konden we op tijd naar buiten gaan', vertelt correspondent in Mexico, Edwin Timmer.

Slachtoffers

'In Mexico-Stad is de metro uitgevallen maar verder merken we er niet zo heel veel van', zegt Timmer. In het zuiden, nabij het epicentrum, is de schade veel groter. 'De minister van Binnenlandse Zaken berichtte zojuist op televisie dat er minstens twee doden zijn gevallen in dat gebied.'

Tsunamiwaarschuwing

Het tsunamiwaarschuwingscentrum voor het gebied van de Stille Oceaan waarschuwt voor mogelijke vloedgolven. Voor de kust van Mexico wordt gevreesd voor golven hoger dan 7 meter. 'Iedereen die bij de kust woont wordt aangeraden naar het binnenland te gaan', vertelt Timmer. Onduidelijk is of de kustbewoners gehoor geven aan deze waarschuwing.

Zwaarste sinds 1985

Een aardbeving van deze kracht is zwaarder dan de aardbeving in 1985. Toen waren er zeker 5.000 dodelijke slachtoffers en 35.000 gewonden, al wordt die schatting nog steeds als conservatief gezien. Het verschil met 1985 is dat deze aardbeving 'horziontaal' was. 'Als de beving verticaal was, zoals in 1985, is dat veel gevaarlijker omdat gebouwen dan eerder kunnen instorten', vertelt Timmer.

Koningin Maxima

Koningin Maxima, in Mexico vanwege haar werk voor de Verenigde Naties, is niet getroffen door de aardbeving. 'Ze is ongedeerd en keert vrijdag volgens planning terug naar huis', zegt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De beving is tot in de hoofdstad Mexico-stad gevoeld, zegt ook onze correspondent in Mexico Edwin Timmer op Twitter:

 

De Nederlandse ambassadeur in Panama, Dirk Janssen, die op bezoek is in Guetemala, meldt op Twitter dat de aardbeving ook daar werd gevoeld:

Gerelateerde artikelen