Internationaal8 sep '17 16:08Aangepast op 8 sep '17 21:04

'Sterkste wind José mist Sint-Maarten'

Auteur: BNR Webredactie

Of de inwoners veel last zullen krijgen van José, is afwachten. Naar verwachting trekt José in de nacht van zaterdag op zondag dicht langs Sint-Maarten, maar zal de storm naar het noorden afbuigen waardoor het sterkste windveld het eiland zal missen.

Foto ANP
Foto ANP

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center is José nu nog een orkaan, en heeft deze aan kracht gewonnen. José valt deze nu in de vierde categorie, het op één na hoogste niveau. Het orkaancentrum baseert zich op gegevens uit een speciaal toestel van de luchtmacht. De orkaan gaat gepaard met windsnelheden van 240 kilometer per uur. 'Dat maakt José een extreem gevaarlijke orkaan in de vierde categorie', aldus het NHC.

'Geen idee komst orkaan José'

Volgens het lokale radiostation DolfijnFM hebben veel inwoners van Sint Maarten geen idee van de komst van José, doordat er nog altijd geen communicatie mogelijk is. Volgens DolfijnFM neemt de onveiligheid op het eiland toe omdat mensen nog steeds op zoek zijn naar eerste levensbehoeften als water en voedsel.

Volg hier de voorspelde route van zowel orkaan Irma als José:

 

TUI evacueert gasten uit Florida

Reisorganisatie TUI probeert Nederlandse vakantiegangers die nu in Miami Beach zitten naar Orlando te evacueren, maar dat gaat lastig vanwege lange files en gebrek aan benzine.

Ook is het moeilijk de locatie van de reizigers te bepalen, zegt Petra Kok van TUI. ‘Veel reizigers reizen op eigen gelegenheid met een huurauto door Florida en zijn nog onderweg of ergens gestrand.’ TUI en dochteronderneming Kras informeren gasten via sms. Er zijn zo'n 500 TUI-passagiers in Florida. Het is niet bekend hoeveel van hen in Miami Beach zitten.

Op Facebook vertellen sommige reizigers over de gebrekkige informatievoorziening vanuit TUI. Volgens de reisorganisatie geven lokale autoriteiten verschillende signalen af en draagt dit niet bij aan een rustige situatie ter plaatse.

Vlucht vanaf Schiphol naar Miami vertrekt leeg

De vlucht van TUI naar Miami en Orlando is vandaag leeg vertrokken vanaf Schiphol. Alle passagiers hebben gehoor gegeven aan het advies van TUI om niet te vertrekken. De vlucht landt eerst in Miami, daarna in Orlando en keert dan vol terug. Maar het is geen repatriëringsvlucht, zegt Kok. ‘Daarvoor zal eerst de Stichting Garantiefonds Reisgelden de situatie als calamiteit moeten benoemen’, zegt Kok. Het gaat om passagiers die al zouden terugvliegen.

TUI heeft ook 26 passagiers in Sint-Maarten. ‘Wij zijn alle mogelijkheden aan het bekijken om hen naar huis te halen. De luchthaven is nog niet geschikt voor onze toestellen en er mogen nog geen schepen aanmeren. Wij blijven met hen in contact.’

Gerelateerde artikelen