Internationaal8 sep '17 17:32Aangepast op 8 sep '17 19:58

'Schoten gelost op Sint Maarten'

Auteur: Judith Laanen

Op Sint Maarten zijn schoten gelost, maar in principe is de veiligheid onder controle. Dat heeft de commandant van het Korps Mariniers gezegd.

Foto Ministerie van Defensie
Foto Ministerie van Defensie

Op sommige plekken is de sfeer grimmig, maar van plunderingen zou geen sprake meer zijn omdat de supermarkten al leeg zijn. Wel zijn mensen op zoek naar voedsel. Ook zouden zich geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan.

Politiek verslaggever Laurens Boven sprak met Richard Oppelaar, de generaal-majoor der mariniers. De mariniers verlenen nu noodhulp en er wordt gekeken naar kritische infrastructuur zoals het vliegveld, zegt Oppelaar. 'Dat proberen we zo snel mogelijk operationeel te krijgen voor civiel verkeer.'

Lees ook: 'Sterkste wind José mist Sint Maarten'

'Veel losliggend materiaal, riciso voor tweede orkaan'

Orkaan José komt morgen het gebied in en heeft aan kracht gewonnen. Mensen zijn overgeleverd aan het ergste, beaamt Oppelaar. José valt nu in de één na zwaarste categorie. Is het eiland voorbereid op de komst? 'Er is een verwoestende orkaan overheen gegaan, veel is vernietigd. Het is afwachten wat deze orkaan gaat doen, en wat de sterkte is. Veel materiaal, zoals golfplaten, ligt los op de grond, dat is een groot risico als er een tweede orkaan overkomt', zegt Oppelaar.

Nederlandse militairen patrouilleren op eiland

Nederlandse militairen voeren op het eiland patrouilles uit. 'De zichtbaarheid op straat is heel belangrijk voor het gevoel van veiligheid', zegt Oppelaar. Op bepaalde kritieke punten staan controleposten om veiligheid te bieden.' Oppelaar meldt daarbij dat de Nederlandse militairen die op het eiland zijn niet de dienst uitmaken of het gezag hebben overgenomen maar samenwerken met het Korps Politie van Sint Maarten. 'Het gezag is op de eilanden, wij staan ten dienste van het gezag.'

Lees meer: 'Militaire ondersteuning voldoende voor Sint Maarten'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen