Internationaal8 sep '17 17:34Aangepast op 10 sep '17 20:04

2 doden, 11 ernstig gewonden op Sint Maarten

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn twee doden en 43 gewonden, van wie 11 ernstig, gevallen tijdens orkaan Irma op Sint Maarten. Dat meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Foto ANP
Foto ANP

Eén van de dodelijke slachtoffers is volgens Plasterk tijdens de orkaan een natuurlijke dood gestorven. Donderdag was nog sprake van één dode en enkele gewonden.

'Lucht- en scheepvaartverkeer herstellen'

Over de lengte of duur van de luchtbrug om alle mensen op Sint Maarten te helpen kan minister Plasterk nog niets zeggen. 'We hebben nu voor 5 dagen voor 40.000 mensen water en voedsel er naartoe weten te krijgen. Nu moeten we dat venster gebruikten tot de storm van morgen.' Daarna moet gekeken worden wat de schade is en wordt de noodhulp volgens Plasterk hervat, want tijdens de storm kan er waarschijnlijk niet gevlogen worden.

De noodhulp is een 'grote logistieke operatie' en hoe eerder het lucht- en scheepvaartverkeer hersteld kan worden, des te eerder kan het probleem opgelost worden, zegt Plasterk tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

Lees ook: 'Schoten gelost op Sint Maarten'

Kwetsbaren kunnen weg, burgers nog niet

Volgens Plasterk zijn er 65 dialysepatiënten op Sint Maarten. De vijftien meest acute gaan vrijdagavond met een vliegtuig van kustwacht naar Aruba. Zij worden daar gedialyseerd. De andere vijftig gaan morgen met een Hercules van de luchtmacht.

Volgens het ministerie van Defensie zijn er nog geen mogelijkheden voor burgers die het eiland willen verlaten. Ook kon generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar nog geen prognose daarover geven, meldt de NOS.

Lees ook: Volg hier de koers van orkanen Irma en José

Het Rode Kruis had vrijdagmiddag 850.000 euro aan donaties binnen op giro 5125. De KLM laat zaterdag een vrachtvliegtuig met 60 ton hulpgoederen van het Rode Kruis naar Curaçao vliegen. Het gaat om dekzeilen, generatoren, jerrycans en zonnepanelen.

Gerelateerde artikelen