Internationaal8 sep '17 19:47

Dodental aardbeving Mexico loopt op

Auteur: BNR Webredactie

Bij de zware aardbeving voor de zuidwestkust van Mexico zijn volgens de laatste informatie meer dan 30 doden gevallen en is veel schade aangericht.

Foto ANP
Foto ANP

De autoriteiten in de zuidelijke deelstaat Oaxaca maakten vrijdag bekend dat er zeker 23 mensen om het leven zijn gekomen, de meeste in de plaats Juchitán die niet ver van de Stille Oceaan ligt. Daar stortten onder meer het gemeentehuis, een hotel, een markthal en tal van huizen in. Er zouden nog slachtoffers onder het puin liggen, melden Mexicaanse media. In de naburige deelstaat Chiapas, die ook aan die zee ligt, zijn inmiddels zeven doden geteld en in de deelstaat Tabasco twee.

Diepte epicentrum beving geluk bij ongeluk

Het epicentrum van de beving lag bijna 100 kilometer uit de kust van Chiapas in de Golf van Tehuantepec. De grote diepte van het epicentrum, dat volgens het Amerikaanse instituut USGS bijna 70 kilometer onder de zeebodem lag, was een geluk bij een ongeluk. Dat maakte de beving minder verwoestend. In de 800 kilometer verder gelegen hoofdstad Mexico-Stad veroorzaakte de beving veel paniek, maar weinig schade.

Onduidelijkheid over kracht van de beving

Over de kracht van de huidige beving, die kort voor middernacht was, bleef vrijdag onenigheid bestaan. De meeste media en deskundigen kwamen uiteindelijk uit op een kracht van 8.2. Het is daarmee een van de zes of zeven zware aardbevingen die het land met een kracht groter dan 8.0 hebben geteisterd sinds 1899. Vier van die bevingen waren in de regio van Chiapas en Oaxaca.

Bij de beving uit 1985, die een kracht van 8.0 had en voor de westkust plaatsvond, was het epicentrum 20 kilometer onder de zeebodem. Duizenden mensen kwamen toen in de regio van de hoofdstad om het leven en er was een enorme ravage.

Lees ook: Aardbeving Mexico zwaarste sinds 1985


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen