VN-Veiligheidsraad legt unaniem nieuwe sancties op aan Noord-Korea
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht een nieuwe sancties-resolutie tegen Noord-Korea aangenomen. Maar strenge maatregelen, zoals het door de Amerikaanse marine kunnen aanhouden en in beslag nemen van schepen met smokkelgoederen voor Noord-Korea, staan er niet in.
De resolutie met nieuwe sancties werd vannacht unaniem aangenomen, zonder veto's van China en Rusland. 'Daaruit kun je afleiden dat het in ieder geval wat de Verenigde Staten betreft om afgezwakte strafmaatregelen gaat', zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.
In de ontwerpresolutie waarmee Amerika vorige week de onderhandelingen over nieuwe strafmaatregelen tegen Noord-Korea begon in de Veiligheidsraad was het voorgestelde marine-optreden een streng element. Oorlogsschepen toestemming geven om 'met alle noodzakelijke middelen' van smokkel verdachte koopvaardijschepen op volle zee te onderscheppen, doorzoeken en eventueel in beslag te nemen zou militair optreden zijn, en dat zou president Trump zeker stoer hebben gevonden tegenover zijn achterban in eigen land. Maar het leek van begin af aan uitgesloten dat China en Rusland er mee zouden instemmen en dat is dan ook niet gebeurd.
Wat die van smokkelen verdachte koopvaardijschepen betreft: wat er in de resolutie is overgebleven is dat de rederijen en landen van verdachte schepen die zich op zee niet vrijwillig willen laten onderzoeken het risico lopen om zelf door sancties te worden getroffen.
Zware tik op de vingers
'Symbolisch is het een zware tik op de vingers', zegt Korea-kenner Koen de Ceuster van de Universiteit van Leiden. 'Het hangt er wel vanaf in hoeverre de sancties ook worden nageleefd.' De Ceuster denkt dat Noord-Korea ondanks de sancties haar nucleaire programma onverminderd door zal zetten. 'Sancties zullen door Noord-Korea worden gezien als een andere vorm van een oorlogsdaad. Dit bevestigd voor de Koreanen alleen maar dat de VS en het Westen hen vijandig gezind is en dat ze zich daartegen moeten wapenen.'
Limiet op olieleveranties
De VS wilde vorige week dat de VN ook een totaal verbod op energieleveranties aan Noord Korea zou opleggen. Aardgasleveranties aan Noord-Korea zijn met deze resolutie nu verboden, maar op olieleveranties is alleen een limiet gezet, van twee miljoen vaten per jaar.
Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley betekent dat dertig procent minder energie voor Noord-Korea. Volgens Haley is dat samen met enkele andere verscherpte strafmaatregelen in de resolutie het bewijs dat de internationale gemeenschap niet langer meer Noord-Korea probeert over te halen om het kernwapenprogramma te stoppen, maar dat er nu doortastend wordt opgetreden om het onmogelijk te maken voor Noord- Korea om door te gaan met de ontwikkeling van kernwapens.
Ambassadeur Haley gaf er haar beste draai aan, maar de VS heeft aanzienlijke concessies moeten doen om deze resolutie aangenomen te krijgen. Ook op deze manier krijgt Noord-Korea wel stukje bij beetje steeds verder de duimschroeven aangedraaid, waarbij ook bij de Veiligheidsraad in New York niemand écht verwacht dat er nu opeens geen raketproeven of kernproeven meer zullen volgen.