Internationaal16 sep '17 17:05

'De ramen en deuren van het Vaticaan zijn opengegaan'

Auteur: BNR Webredactie

Van druk bezochte kerkdiensten moeten we het in Nederland al jaren niet meer hebben, en toch hebben we een stevige diplomatieke band met het Vaticaan. En dat is niet zonder reden.

(Foto: Hollandse Hoogte/Henk Braam)

Jaime de Bourbon de Parme, ambassadeur in het Vaticaan, krijgt in Nederland altijd de vraag waarom Nederland een post heeft met het katholieke staatje. 'Dat komt omdat Nederland een heel ontkerkelijkt en een heel seculier land is', legt hij uit. 'Wij denken vaak, wat heb je daar nou te zoeken?' Toch is de relatie tussen Nederland en het Vaticaan wel erg belangrijk volgens De Bourbon de Parme. 'Er zijn in de wereld ruim 1,3 miljard katholieken, dat is ongeveer evenveel als het aantal Chinezen dat er op de wereld is.' Internationaal speelt het Vaticaan dus nog wel degelijk een rol.

Geestelijken als informatiebron

De belangrijkste rol van het Vaticaan is die van informatiebron. 'Er zijn miljoenen geestelijken over de hele wereld actief voor het de Katholieke Kerk. Ook in landen waar wij geen ambassade hebben zoals Syrië', verduidelijkt De Bourbon de Parme. Door, via het Vaticaan, in contact te treden met die geestelijken kan Nederland toch een betrouwbaar beeld krijgen hoe de situatie er aan toe gaat in landen waar wij geen permanente diplomatieke posten hebben. 'Het kleine staatje, het Vaticaan zelf, is niet zo interessant. Het wereldwijde netwerk daarentegen is voor Nederland zéér interessant.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen