Internationaal18 sep '17 17:20Aangepast op 19 sep '17 08:45

Moeten de Nederlandse eilanden vrezen voor Maria?

Auteur: Noémi Prent

Na Harvey, Irma en Jose is het nu de week van Maria. Inwoners van het Caribisch gebied maken zich op voor opnieuw een monsterstorm.

(Foto: AFP)

Maria is vanmiddag in kracht toegenomen en nu officieel een categorie 1 orkaan geworden. Ter voorbereiding op Maria zijn teams met mariniers weer naar de eilanden Sint-Eustatius en Saba vertrokken.

Volgens Reinout van den Born, meteoroloog bij MeteoGroup, intensiveert de orkaan vrij snel. 'Inmiddels is het een categorie 2 orkaan. Morgenavond onze tijd trekt ie ten zuiden langs. Dan is het een categorie 3 of 4 orkaan en gaan ze het merken.'

Waakzaam

Met name Sint-Eustatius moet waakzaam blijven, daar kunnen windsnelheden boven de 100 kilometer per uur optreden. Sint-Maarten kan daarentegen mazzel hebben. 'Sint-Maarten ligt net iets verder weg, daar lijkt de grootste klap gelukkig voorbij te gaan,' weet Van den Born.

De orkanen zijn hier live te volgen op een kaart van Esri, specialist in het leveren van kaarttechnologie. Diverse geautoriseerde bronnen delen orkaandata via open data, die Esri in de kaart verzamelt.

Zo lees je de orkanenkaart

De zwarte lijn toont de verwachte richting van de orkaan. Hierbij staat de letter H voor Hurricane, de letter M voor Major Hurricane, de letter S voor Tropical Storm. De oranje punten geven aan waar de orkaan al geweest is. Ook een tijdsindicatie van de verwachtte koers staat aangegeven.

Door in te zoomen op de kaart wordt meer detail zichtbaar van de impact van de orkanen. De kleuren tonen aan waar de kern van de orkaan zit en met welke intensiteit de omliggende gebieden worden getroffen. Open de kaart in het groot en bekijk de legenda (linksboven), waarin de bijbehorende niveaus van de kleuren staat vermeld. Je kunt ook andere lagen uitzetten (zoals 'Active Hurricanes'):


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen