Internationaal19 sep '17 06:28Aangepast op 19 sep '17 08:43

Saba en Sint Eustatius wachten op Maria

Auteur: BNR Webredactie

Saba en Sint Eustatius wachten in spanning af tot orkaan Maria vandaag langs de eilanden raast. Over een uur of acht schampt de orkaan de eilanden. Maria is inmiddels aangezwollen tot de hoogste categorie, met windsnelheden tot 260 kilometer per uur.

Koning Willem-Alexander vliegt over Sint-Maarten onderweg naar Saba.
Koning Willem-Alexander vliegt over Sint-Maarten onderweg naar Saba. ( ANP)

De eilanden kwamen bij orkaan Irma nog tamelijk 'goed' weg, maar de vraag is hoe het met Maria gaat aflopen. 'Ik hoop dat de schade met deze storm beperkt blijft, maar ik ben er niet gerust op', zegt Clarisse van Haersma Buma, directeur van natuurorganisatie STENAPA op Sint Eustatius.

De marine is ook weer aanwezig op het eiland en dat geeft Van Haersma Buma een veilig gevoel. 'Nu zitten wij meer in de gevarenzone, in plaats van Sint-Maarten. Hopelijk kunnen ze een goede dienst doen als de storm voorbij is.'

Schade aan koraal

Van Haersma Buma vreest behalve voor schade op het eiland, ook voor schade aan het koraal in de oceaan rondom het eiland. 'Die modder komt uiteindelijk in het water terecht en op het koraal. Dat koraal is een heel belangrijk ecosysteem waar vissen op groeien, het is belangrijk voor de visserij en ook belangrijk voor het toerisme.'

De marine stuurt de schepen Zr. MS Zeeland en Zr. MS Pelikaan eerst naar Curaçao, om hulpgoederen in te laten. Daarna gaan de schepen naar Saba en Sint Eustatius. De orkaan richt op dit moment al grote schade aan op Dominica en trekt daarna recht over Martinique en Guadeloupe.

Rotzooi op Sint-Maarten kunnen enorme projectielen worden

Bernd Roelink is Luitenant ter Zee van de Koninklijke Marine en is op Sint-Maarten. Hij verwacht nog meer problemen voor het al zo zwaar getroffen eiland. 'Het zullen wel problemen zijn van andere orde, want de orkaan zal zuidelijk van het eiland passeren. Maar het eiland is behoorlijk aangetast. Heel veel rotzooi is al van de weg afgehaald en ligt langs de wegen. Dat zijn potentieel enorme projectielen. We gaan uit van windkracht tien of elf, daar wordt het niet veiliger van', vreest hij.

De Marine is ook voorbereid om in te grijpen bij eventuele nieuwe plunderingen. 'We hebben een aantal maatregelen getroffen. De lucht- en de zeehaven zijn voor 36 uur gesloten. In het land zelf zijn checkpoints ingericht. Er is ook een soort avondklok die tot nadere orde gehandhaafd wordt. We zitten momenteel met achthonderd militairen op het eiland', legt Roelink uit.

Volg de orkaan

De orkanen zijn hier live te volgen op een kaart van Esri, specialist in het leveren van kaarttechnologie. Diverse geautoriseerde bronnen delen orkaandata via open data, die Esri in de kaart verzamelt.

Zo lees je de orkanenkaart: De zwarte lijn toont de verwachte richting van de orkaan. Hierbij staat de letter H voor Hurricane, de letter M voor Major Hurricane, de letter S voor Tropical Storm. De oranje punten geven aan waar de orkaan al geweest is. Ook een tijdsindicatie van de verwachtte koers staat aangegeven. Door in te zoomen op de kaart wordt meer detail zichtbaar van de impact van de orkanen. De kleuren tonen aan waar de kern van de orkaanzit en met welke intensiteit de omliggende gebieden worden getroffen. Open de kaart in het groot en bekijk de legenda (linksboven), waarin de bijbehorende niveaus van de kleuren staat vermeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen