Internationaal21 sep '17 18:42

Sint-Maarten afhankelijk van noodfonds voor wederopbouw

Auteur: Kay Rutten

Er komt een hulpfonds voor Sint-Maarten. Hoeveel geld er nodig is voor de wederopbouw, dat kan dit kabinet niet zeggen, vertelt politiek verslaggever Jaap Jansen. Wel is duidelijk dat Sint-Maarten het onmogelijk zelf kan betalen.

(Foto: ANP)

Minister Plasterk heeft beloofd dat er een noodfonds komt voor Sint-Maarten. Om hoeveel geld het gaat, dat is nog niet bekend. De premier van Sint-Maarten heeft gezegd dat er tenminste 1 miljard euro nodig is. 'Nee Plasterk wil zich absoluut nog niet branden aan precieze aantallen', zegt politiek verslaggever Jaap Jansen.

Verzekeringen

Toch heeft Plasterk toegezegd de portemonnee te trekken en daarbij niet krenterig te zijn. Maar eerst moet er gekeken worden wat er verzekerd is op het eiland. De minister is echter bang dat weinig inwoners verzekerd zullen zijn. 'Een verzekering tegen dit soort schade kost 9.000 euro per jaar, dat kunnen veel inwoners van Sint-Maarten niet betalen', vertelt Jansen. Op Sint-Maarten is er sprake van een grote kloof tussen arm en rijk en minister Plasterk is bang dat deze door orkaan Irma alleen maar is toegenomen.

Lees ook: Zet regels opzij voor extra geld Sint-Maarten

Formatie

Volgens de ChristenUnie mag het geld voor het noodfonds overal vandaan komen, behalve van de begroting van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Dat is pikant want waarschijnlijk gaat het huidige demissionaire kabinet hier niet over maar het volgende kabinet, waar de ChristenUnie mogelijk zelf in zit. 'Dat moet je maar met je nieuwe vrienden uitzoeken', zei Plasterk (PvdA) vervolgens tegen ChristenUnie Kamerlid Joel Voordewind, doelend op de formatiepartners.

Geld uit Nederland

Omdat de Kamer vaak van te voren dekking wil hebben en dat nu niet kan omdat er een demissionair kabinet is, wordt het geld aan Sint-Maarten waarschijnlijk in fases overgemaakt. 'Sint-Maarten kan lastig zelf opdraaien voor de wederopbouw', vertelt Jansen. 'Het Bruto Nationaal Product van Sint-Maarten is slechts 250 miljoen, en lenen op de internationale kapitaalmarkt is voor het eiland ook zeer duur.' Het geld voor de wederopbouw zal dus echt uit Nederland moeten komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen