Internationaal27 sep '17 18:46

‘Granaat dodelijk mortierongeval Mali was onveilig’

Auteur: Jolijn Mes

De mortiergranaat die vorig jaar te vroeg ontplofte en het leven eiste van twee Nederlandse militairen in Mali, kwam uit een partij granaten waarvan was geadviseerd om die af te keuren. Dat heeft voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM tegen RTL Nieuws gezegd. Volgens hem was het ongeluk niet gebeurd als veiligheidsprocedures waren nageleefd.

Militairen salueren tijdens de uitvaart van Henry Hoving, één van de militairen die omkwam bij het ongeluk met de granaat.
Militairen salueren tijdens de uitvaart van Henry Hoving, één van de militairen die omkwam bij het ongeluk met de granaat. ( ANP)

De in Bulgarije gemaakte granaten zouden in 2006/2007 met spoed zijn besteld voor de Afghanistan-missie. Een keurmeester van Defensie zou in een rapport hebben geadviseerd de partij af te keuren omdat de granaten onveilig zouden zijn. Dat rapport zou door Defensie zijn genegeerd.

Ongeluk

Het was al bekend dat er een defect was aan de granaat, die ontplofte in de buis van de 60 mm-mortier. De ontploffing eiste het leven van de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld.

Fout op fout

Debie noemt hun dood onnodig en tragisch. Volgens hem is er fout op fout gemaakt: 'Als Defensie de veiligheidsorganisatie goed had ingericht, als er geluisterd was naar specialisten en inspecteurs, had dit niet hoeven te gebeuren.'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt donderdag met een rapport over het ongeluk. Defensie reageert tot die tijd niet op de berichtgeving.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen