Internationaal12 okt '17 17:50Aangepast op 12 okt '17 19:54

VS en Israël keren UNESCO de rug toe

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Verenigde Staten en Isaraël verlaten UNESCO. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het land per 31 december het lidmaatschap van de culturele organisatie van de Verenigde Naties op gaat zeggen.

(AFP)

In een verklaring laat de Verenigde Staten weten dat UNESCO fundamenteel moet worden hervormd. Zo zouden er bij de organisatie sprake zijn van vooroordelen tegen Israël. Nou mocht het land sowieso al niet meer meedoen met UNESCO, want Barack Obama was al gestopt met het betalen van contributie. Donald Trump hakt nu de knoop door en stapt er helemaal uit. 'Amerika heeft 542 miljoen dollar betalingsachterstand, omdat ze sinds 2011 niet meer hebben betaald', zegt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk.

Moeite met Palestina als lid

Het land heeft er grote moeite mee dat UNESCO Palestina als lid heeft aanvaard. 'Recent is ook de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever als erfgoedplek benoemd op de lijst van UNESCO. Dat is ook in het verkeerde keelgat geschoten.'

Waar dit lijkt op een impulsieve beslissing van Trump, is dat allerminst het geval. 'Je zou zeggen, dit is typisch Trump. America First. Maar eerdere presidenten hebben het ook gedaan. President Ronald Reagan is er ook uitgestapt en Amerika heeft zich toen pas onder president George Bush weer aangesloten bij UNESCO', aldus Van Wagtendonk. Door te stoppen met het betalen van contributie kwam de Verenigde Naties - de organisatie achter UNESCO - in de problemen. De Verenigde Staten was namelijk goed voor 22 procent van het budget. Washington heeft laten weten wel als waarnemer de Amerikaanse denkbeelden en perspectieven onder de aandacht te willen brengen binnen UNESCO.

Ook Israël stapt eruit

Israël heeft in navolging van de Verenigde Staten ook besloten om uit UNESCO te stappen. Premier Benjamin Netanyahu heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken gevraagd het lidmaatschap op te zeggen. Hij noemde het Amerikaanse besluit 'dapper en ethisch'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen