Internationaal16 okt '17 07:28

Oostenrijk maakt ruk naar rechts

Auteur: Kay Rutten

De 31-jarige conservatieve ÖVP-leider Sebastian Kurz haalt volgens de prognoses 31,7 procent van de stemmen. De rechtse FPÖ boekt ook winst.

Volgens de prognoses gaat de conservatieve christendemocratische ÖVP met 31,7 procent aan de leiding. Dat is een stijging van meer dan 8 procentpunten ten opzichte van de vorige parlementsverkiezingen. De sociaal-democratische SPÖ van de huidige kanselier Christian Kern, behaalde volgens de voorlopige uitslag 26,8 procent van de stemmen en lijkt daarmee de tweede partij van Oostenrijk te worden. De rechtse FPÖ van Heinz-Christian Strache volgt met 26 procent van de stemmen, bij de laatste verkiezingen scoorde de FPÖ nog 20,5 procent van de stemmen. Een conservatieve rechtse samenwerking tussen de ÖVP en de FPÖ ligt op dit moment het meest voor de hand. De sociaaldemocraten zouden dan buitenspel worden gezet; Oostenrijk maakt hiermee een duidelijke ruk naar rechts.

Sebastian Kurz

De 31-jarige Sebastian Kurz lijkt met deze uitslag de beste papieren te hebben om de volgende kanselier van Oostenrijk te worden. Daarmee zou hij de jongste regeringsleider van Europa worden. De charismatische christendemocraat heeft in de campagne flink ingezet op social media en lijkt daar nu de vruchten van te plukken. 'Hij heeft eigenlijk de stoffige ÖVP een soort nieuw elan gegeven', zegt BNR-Europaverslaggever Jesse Pinster.

Volgens hem heeft de ÖVP de retoriek en een deel van het programma van de rechtsere FPÖ deels overgenomen. Belangrijke thema's waren migratie, islam en binnenlandse veiligheid. 'Dat Kurz gewonnen heeft is eigenlijk niet heel erg ten koste gegaan van de FPÖ', zegt Pinster. 'Misschien zijn het toch de littekens van de vluchtelingencrisis van 2015, die ze in Oostenrijk hard gevoeld hebben, die deze verschuiving naar rechts in Oostenrijk kunnen verklaren.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen