Internationaal15 okt '17 15:27

Wat doet Puigdemont?

Auteur: Kay Rutten

Maandagochtend om 10:00 uur verloopt het ultimatum dat de Spaanse premier Rajoy aan de Catalanen stelde. Roept de premier van Catalonië, Carles Puigdemont, dan alsnog de onafhankelijkheid uit?

Vandaag, één dag voor het aflopen van het door de Spanjaarden gestelde ultimatum is het nog steeds niet duidelijk wat de Catalaanse regering gaat doen. Roepen zij maandagochtend 10:00 uur alsnog de onafhankelijkheid uit, of willen ze alsnog met Madrid aan tafel om een dialoog te starten?

Lees ook: 'Spaanse koning gooit olie op vuur'

Geen geweld

Opnieuw hield Puigdemont zich op de vlakte toen hij op een bijeenkomst in Barcelona zei dat het 'zware, maar hoopvolle uren' voor Catalonië zijn. 'Ik bevestig onze verplichting tot vreedzaamheid, burgerzin en zelfbeheersing, maar ook tot vastberadenheid en democratie', zei Puigdemont terwijl hij bloemen op het graf legde van separatist Lluis Companys die vandaag, precies 77 jaar geleden, door de troepen van generaal Franco werd terechtgesteld. De Catalaanse leider benadrukte hiermee nog maar eens dat hij geweld ten zeerste afkeurt.

Gerelateerde artikelen