Internationaal21 okt '17 14:25

Rajoy: Catalaanse regering weg en verkiezingen

Auteur: BNR Webredactie

De Spaanse premier Mariano Rajoy wil de Catalaanse leider Carles Puigdemont en de andere bestuurders in Catalonië ontslaan. Vervolgens zou de Catalaanse bevolking binnen zes maanden een nieuw regionaal parlement moeten kiezen.

Premier Mariano Rajoy
Premier Mariano Rajoy (AFP)

Rajoy vraagt de Spaanse Senaat om toestemming om de Catalaanse regering en Puigdemont af te zetten. Hij benadrukt dat hij niets verandert aan de autonomie van Catalonië. Volgens Rajoy gaan de separatistische leiders in Catalonië in tegen de grondwet en de wetten. Hij wil daarom het bestuur in Catalonië tijdelijk overnemen.

Het besluit is nog niet bindend. Niet alleen moet de Senaat uiteindelijk beslissen, Puigdemont heeft ook het recht om te reageren. Rajoy baseert zich op het nooit eerder gebruikte artikel 155 van de Spaanse grondwet. Daarin staat dat Madrid het bestuur in een regio mag overnemen als de leiders daar ingaan tegen het algemeen belang.

Puigdemont wordt mogelijk aangeklaagd voor rebellie. Het Spaanse Openbaar Ministerie bevestigt dat het een aanklacht voorbereidt tegen hem en andere separatisten. Als de Catalaanse leiders de onafhankelijkheid uitroepen, overtreden ze de Spaanse grondwet en riskeren ze 15 tot 25 jaar celstraf. Als het tot een gewapende opstand komt, kan de straf worden verhoogd tot dertig jaar, aldus Spaanse media.

Referendum

De regering in Madrid en het Catalaanse regiobestuur liggen al geruime tijd op ramkoers. De Catalanen organiseerden tegen de zin van Madrid een referendum over onafhankelijkheid.

De landelijke autoriteiten grepen daarop hard in om de illegale stembusgang te verstoren. Toch brachten meer dan 2 miljoen mensen een stem uit, waarvan ruim 90 procent stemde voor de onafhankelijkheid.

Onafhankelijkheid

De Catalaanse leider Puigdemont liet donderdag weten dat het regioparlement de onafhankelijkheid kan uitroepen als Madrid een dialoog uit de weg blijft gaan.

Daarop kondigde de regering aan zaterdag bijeen te komen om 'in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen' in de autonome regio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen